Aktualno
StoryEditor

Od iduće godine manja porezna opterećenja za francuske tvrtke

12. Srpanj 2017.

Francuska će iduće godine smanjiti poreze kompanijama i građanima za oko 11 milijardi eura, objavio je u utorak premijer Edouard Philippe, naglasivši da su se za takav potez odlučili prije no što su prvotno planirali.

>>>Francuska najavila prodaju manjinskih udjela u kompanijama radi financiranja inovacija

Ključne mjere smanjenja obuhvatit će ukidanje prireza za 80 posto francuskih kućanstava i smanjenje poreza na imovinu dok će korporativni porezi do 2022. godine biti smanjeni na 25 posto, navodi dnevni list Les Echos koji je u srijedu na internetskoj stranici objavio intervju s premijerom Phillipeom.

On podsjeća da vlada u ovoj godini računa na stopu gospodarskog rasta od 1,6 posto, te od 1,7 posto u 2018. godini. Dodatno će utjecaj smanjenih poreza na proračun ublažiti smanjenje javne potrošnje u očekivanoj protuvrijednosti 0,6 posto BDP-a.

Cilj je smanjenja poreza stvoriti poticaje za ulaganja, zapošljavanje i gospodarski rast, ističe francuski premijer.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je srediti stanje u francuskim državnim financijama, najavivši da u petogodišnjem mandatu planira smanjiti poreze za ukupno 20 milijardi eura. Prošlog vikenda premijer Philippe naznačio je da bi iduće godine mogli smanjiti porezno opterećenje za oko sedam milijardi eura.

"Prošlog smo tjedna s predsjednikom odlučili ubrzati ritam (smanjenja) kako bismo iz strategije izvukli najveći ekonomski efekt", tumači premijer.

>>>Francuska: Dug zaustavio državne investicije u brzu željeznicu

Potvrdio je ujedno obećanje vlade o svođenju proračunskog manjka ispod razine od tri posto BDP-a, čime bi se Francuska uskladila s europskim proračunskim propisima.

"Rekli smo parlamentu da u idućoj godini ciljamo na deficit od 2,7 posto BDP-a. No, neću se fiksirati na brojke: moj je politički cilj da bude niži od tri posto zahvaljujući obnovljenom povjerenju", poručio je Philippe.

19. travanj 2024 01:30