Aktualno
StoryEditor

Od jeseni na Sveučilištu Sjever dva nova preddiplomska i tri diplomska studija

17. Travanj 2018.

Na Sveučilištu Sjever u Varaždinu ove će jeseni biti otvorena dva nova preddiplomska i tri nova diplomska studija, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak u sveučilišnom centru.

Uz postojeće preddiplomske studije Multimedija, oblikovanje i primjena, Proizvodno strojarstvo, Elektrotehnika, Graditeljstvo, Tehnička i gospodarska logistika i Sestrinstvo, otvorit će se studiji Mehatronike i Fizioterapije. Na diplomskoj razini, osim postojećih studija Poslovne ekonomije i Odnosa s javnostima, od jeseni će se biti i studiji Multimedija, Strojarstvo i Graditeljstvo.

>>>HNS želi na sjeveru Hrvatske jako regionalno sveučilište

Nove je studije Sveučilišta Sjever predstavio rektor Marin Milković istaknuvši kako će novi preddiplomski studiji biti otvoreni najviše zbog potreba gospodarstva.

- Sveučilište Sjever se već profiliralo u STEM području znanosti. Svi novi studijski programi u Sveučilišnom centru u Varaždinu, a i studentski programi koji će uskoro biti promovirani u Sveučilišnom centru Koprivnica, u STEM su području i to je više od 90 posto studijskih programa, po čemu smo jedinstveni u Hrvatskoj, rekao je Milković.

Rektor je dodao kako je za studijske programe Fizioterapije i Mehatronike bilo mnogo upita.

>>>Varaždin dobio jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj

- Za Mehatroniku postoje velike potrebe u gospodarstvu i interes privrednih subjekata, no moram naglasiti i potporu Hrvatske gospodarske komore da se takav program pokrene. Ostala tri sveučilišna programa su zapravo ispunjavanje obećanja našim studentima koji su dugo čekali otvaranje Sveučilišta, kako bi mogli nastaviti obrazovnu vertikalu u našoj ustanovi, izjavio je rektor.

Osiguranje kvalitetnih kadrova

Od jeseni će na nove diplomske sveučilišne programe biti upisano od 20 do 30 redovitih i isto toliko izvanrednih studenata, a na preddiplomskoj će razini kvota biti nešto viša – oko 35 redovitih i 40 izvanrednih studenata.

>>>Slavonskobrodsko Sveučilište uskoro bi se moglo odvojiti od osječkog

- Vjerujem da smo time uvelike ispunili našu zadaću prema gradu i regiji i da ćemo našem gospodarstvu osigurati kvalitetne kadrove za daljnji razvoj privrede sjevera Hrvatske, zaključio je rektor Milković.

O značaju razvoja i uvođenja novih studija za gospodarstvo i širu društvenu zajednicu, govorio je prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Damir Vusić koji je istaknuo da je razvoj studijskih programa u STEM području nešto što se doista sinkronizirano planiralo i radilo.

>>>Divjak: Povećanje izdvajanja za znanost i obrazovanje je nužnost

- Zadovoljni smo, ali ono što moramo priznati jest činjenica da ne možemo zadovoljiti potrebe gospodarstva i to stoga što je trenutna gospodarska situacija takva da oni vape za kadrovima. Svjedoci smo velikog broja ljudi koji odlaze iz Hrvatske i bili bismo doista sretni da svi naši studenti koji završe školovanje ostanu ovdje i budu na usluzi svim onim potrebama i zahtjevima gospodarstva, odnosno poslodavaca, rekao je Vusić.

Nove studije Sveučilišta Sjever pojedinačno su predstavili pročelnici odjela.

26. travanj 2024 10:23