Korona i biznis
24. siječanj 2018.

Od jutra u Sabornici frcaju iskre, traže se stranke, dijele opomene

Zaiskrilo je u sabornici u srijedu već na početku zasjedanja, nakon što je oporba zatražila stanku kako bi upozorila na "aktualnu političku situaciju", na što je HDZ-ov Branko Bačić, po uobičajenoj praksi svoga kluba, istu potom zatražio kako bi odgovorio na prozivke, što mu je zamjerio SDP-ov Gordan Maras, poručivši kako ovo nije "aktualno prijepodne gospodina Bačića" te zaradio opomenu.

Branimir Bunjac (Živi zid) poručio je kako je žalosno što HDZ optužuje druge za populizam, a sam se ne drži svog vlastitog programa kojeg, kaže, pretenciozno nazivaju "Vjerodostojno".

- Hrvatski PDV je ogroman, a s time se slaže i vladajuća stranka HDZ koja je to isto napisala na stranici 6. svoga programa "Vjerodostojno". Između ostalog, HDZ je na stranici 8. napisao da će smanjiti opću stopu PDV-a u drugoj godini mandata i još jedan postotni poen na 23 posto u zadnjoj godini mandata, dakle 2020., podsjećao je Bunjac.

>>>Bernardić: Gdje je sloboda? Boje je se samo oni koji su slabi, nesigurni i nemaju viziju

Dodao je, međutim, da ako je suditi po izjavama iz Vlade, od toga se odustaje pa se sada spominje da će se PDV smanjiti u drugoj polovici mandata.

Bunjac: Ne smanji li Vlada PDV do 14. listopada očekujem javnu ispriku

Ako Vlada ne smanji PDV do 14. listopada kada ističe druga godina mandata, a očito neće, onda očekujem javnu ispriku onih koji su pisali predizborni program HDZ-a, a osobito premijera, ministra financija Marića i predsjednice saborskog Odbora za financije, poručio je Bunjac.

Mostovac Nikola Grmoja apelirao je da se nešto učini kako sisačka rafinerija ne bi nestala.

>>>Pripremljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak

- Pozivam vas da okupimo sve pozitivne stručne i političke snage i opcije da Sisačka rafinerija ne bude još jedna u niz onih kojima se okrenulo leđa, slegnulo ramenima i nastavilo dalje uz tvrdnju da je bila neprofitabilna bez ikakve studiozne analize i pokušaja da se nešto napravi, poručio je.

Svi znamo, kaže, kako se mađarski MOL uselio u Inu.

Grmoja: Sisačka rafinerija trebala imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom

- Rafinerija je trebala imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom država Jugoistočne i Srednje Europe, može s JANAF-om opskrbljivati iz Omišlja, naftama iz Bliskog istoka, Afrike, Rusije i Sjevernog mora. Može uvoziti naftu JANAF-om iz Mađarske i ta je dionica reverzibilna, što znači mogućnost transporta nafte u oba smjera te pristup riječnoj luci i neposrednoj blizini Zagreba, pojašnjavao je Grmoja.

No, ističe, ništa od toga nije iskorišteno, a politika se nije povukla čak ni kada su u aferi Ina-MOL, najviši ljudi Vlade, "uhvaćeni s prstima u pekmezu".

>>>Živi zid: Izmjenama saborskog Poslovnika parlament je sveden na razinu twittera

- Most je inzistirao na zaštiti nacionalnih interesa i zbog toga rekao ‘Ne‘ i bilo kakvom preslagivanju s HDZ-om i svi Mostovi zastupnici su glasali za raspuštanje Hrvatskog sabora, iako je bilo svakakvih ponuda, kazao je Mostov zastupnika. Pozvao je sve da, neovisno o političkom predznaku i političkoj opciji, rade na pitanjima koja su od nacionalnog interesa.

I HSS-ov Željko Lenart apelirao je na Vladu da "ne razmišlja samo o čistoj dobiti, već i o ljudima koji još uvijek žive u siromašnom sisačkom kraju".

Lenart: Ne postoji razlog za zatvaranje Rafinerije Sisak

- Ne postoji dobar razlog zbog kojeg bi se zatvorila Rafinerija Sisak i zabrinjava me što su lokalne i županijske vlasti imale mlak stav, kazao je.

Problem sisačke rafinerije, dodaje, ne javlja se po prvi put.

- Sisak je grad koji je uvijek stajao na braniku Hrvatske ostao je bez Željezare, mnogih obrtničkih mjesta, a sada bi trebao ostati i bez Rafinerije. Sisak je postao spavaonica onih koji rade u Zagrebu, ili pak onih koji još spavaju u Sisku. a uskoro će spavati u Njemačkoj i Irskoj, istaknuo je.

HDZ-ov Branko Bačić poručio je oporbi da, osim što su u Saboru njihovi pojedini zastupnici u ime svojih klubova naglasili važnost svake od pojedinih tema, ništa bitno nije riješeno.

- Moram reći da Vlada radi i rješava vrlo promptno i kada je u pitanju Uljanik i kada je u pitanju Petrokemija, a evo, čuli smo najave na zadnjem aktualnom prijepodnevu o smanjenju PDV-a, rekao je Bačić.

Prema tome, ističe, hoće li to biti 14. listopada, "što baš nije za očekivati da se u određenom datumu u godini smanjuje tako važna odredba jednog poreza koji čini najveću prihodovnu stranu državnog proračuna, već vjerojatno ako do toga dođe 1. siječnja, neće se bitno promijeniti".

Bačić: Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti 

- Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti, poručio je Bačić oporbi i naglasio kako problem sisačke i riječke rafinerije nije od jučer..

- Ja bi volio da je umjesto kolege Grmoje gospodin Dobrović o tome nešto govorio, jer bio je ministar i energetike i ministar zaštite okoliša, on jako dobro zna koje su obveze bile da se priđe modernizaciji i Rijeke u cijelosti i Siska, rekao je Bačić.

Sindikati, slaže se, s pravom brinu o sudbini i nastavku rada u Rafineriji Sisak, no i dodaje kako se i od ministra i od premijera čulo da nema govora o zaustavljanja rada i prekidu rafinerijskog biznisa u Sisačkoj rafineriji.

>>>Novi saborski Poslovnik ‘zauzdava brbljavce’, skraćuje i smanjuje broj replika

Požalivši se na povredu Poslovnika, SDP-ovac Gordan Maras obrušio se potom na Bačića i poručio mu kako to nije "njegovo aktualno prijepodne".

- Ovo nije aktualno prijepodne gospodina Bačića, znači da on sasluša sve ove stanke i onda on daje odgovore. Ne zanima nas vaš rezime naših prigovora, vi ste tražili stanku da vi nešto kažete što se dešava u Hrvatskoj, a onda ste iskoristili da imate svoj aktualni sat ovdje i da ljudima dajete odgovore, poručio mu je Maras.

Zna, kaže, da HDZ želi aktualizirati i učestaliti aktualni sat.

- Ali, nećemo dozvoliti da se to pretvori u aktualni sat HDZ-a i Plenkovića bez mogućnosti reakcije onih koji postavljaju pitanje, naglasio je te zaradio opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.