Aktualno
StoryEditor

Od ključeva do TV-a: Sedam stvari koje danas koristimo nestat će u jednom desetljeću

14. Srpanj 2017.

Ako ste mislili da ste do sada bili svjedoci doba brzih tehnoloških promjena, pričekajte da vidite čemu ćete svjedočiti u narednom desetljeću. Stručnjaci kažu da je tehnološka revolucija tek početak onoga što slijedi, piše NBC.

-Ono što nas čeka je sasvim drugačiji svijet, tvrdi Dr. James Canton, direktor na Institute of Global Futures.

Kao što smo se dolaskom DVD-a oprostili od video kazeta, tako ćemo uskoro zahvaljujući razvoju tehnologije u prošlosti ostaviti mnoge predmete koje koristimo svakodnevno.

Ključevi

Iako su metalne brave i ključevi glavni oslonac sigurnosti doma još od davnih rimskih vremena, zahvaljujući razvoju tehnologije novi sigurnosni sustavi koristit će otisak prsta, iris oka ili DNK za ono za što sada koristimo običan metalni ključ.

Biometrijska sigurnost već danas se koristi u mnogim poduzećima, a u sljedećih pet godina tako ćemo zaključavati domove i automobile. Čak će i ‘ultra moderni‘ elektronski daljinski upravljač koji se u mnogim novijim modelima automobila koristi za njegovo pokretanje postati stvar prošlosti.

Parkirni automati

Stresni trenutci u kojima ste dobili kaznu za parking jer ste sasvim slučajno zaboravili nadoplatiti sljedeći sat uskoro će postati stvar prošlosti jer će automobili budućnosti izravno komunicirati s parking mjestom i naplatu vršiti u skladu s tim.

>>>Ma: Kroz 30 godina najbolji izvršni direktori bit će roboti

Neki od poznatih proizvođača automobila kao što je Ford već sada rade na implementaciji takve tehnologije.

Gotovina

Novac kao takav će se sigurno u budućnosti koristiti, no njegov fizički oblik mogao bi postati stvar prošlosti. Kovanice i papirnate novčanice unutar sljedećeg desetljeća bit će zamijenjene novim oblicima.

U Švedskoj su već sada kreditne kartice i online bankarstvo gotovo u potpunosti zamijenile novac, a alati mobilnog plaćanja olakšavaju kupovinu proizvoda u samo nekoliko dodira ekrana na pametnom telefonu. Digitalna valuta kao što je Bitcoin u daljoj budućnosti mogla bi postati općeprihvaćeno sredstvo plaćanja.

Bankomati

U bezgotovinskom svijetu budućnosti danas sveprisutni bankomati postat će zastarjeli poput telefonskih govornica. Virtualno bankarstvo je budućnost čovječanstva, izravna uplata i prijenos novca mobilnim aplikacijama kao što je Venmo znatno je praktičnija od odlaska na bankomat.

>>>Polovina novih modela autonomnih vozila do 2020. ‘nastat će’ u Kini

Nakon što gotovina postane stvar prošlosti, automatizirani brojač novca, najvažniji uređaj suvremenog bankarstva još od 1970. više neće imati svoju svrhu. Klasične banke postupno će nestati nakon što ih zamijeni virtualno bankarstvo.

Stolna računa

Posljednjih godina svjedočili smo tome da stolna računala od velikih nezgrapnih uređaja postaju sve manji, da bi se na kraju pretvorili u laptop, a uskoro će u potpunosti nestati. Jedan od razloga je taj da tvrde diskove, koji su primarno služili kao memorijska pohrana na računalima, jednako efikasno može zamijeniti flash memorija koja je daleko više kompaktna. Zahvaljujući flash memoriji prijenosna računala i tableti omogućit će sve ono za što se danas još uvijek koriste stolna računala.

Televizori

Uskoro više nećemo trebati nezgrapni tv prijemnik kako bi gledali tv program. I to nezgrapni označava ultratanke moderne uređaje koji vise na zidu. Tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR) pruža znatno bolje iskustvo gledanja sadržaja, a sve što je potrebno su naočale umjesto ekrana.

>>>Chatbot – digitalni trend koji nije zaobišao Hrvatsku

Ipak, ova tehnologija još je previše skupa i nedovoljno razvijena da bi predstavljala stvarnu prijetnju televiziji, no za 10 godina VR i AR naočale bit će dostupne posvuda. Tech divovi kao što je Apple već ulažu značajne iznose u razvoj ove kategorije proizvoda.

 

 

02. svibanj 2024 19:11