Aktualno
StoryEditor

FOTO: Od legendarne Četvorke Slovenci proizveli četiri milijuna Renaultovih automobila

01. Lipanj 2018.

Četiri milijuna Renualtovih vozila proizvedeno je u slovenskom Novom Mestu od 1972. godine kada je započela suradnja tadašnjeg IMV-a s velikim francuskim proizvođačem automobila. Prije 46 godina počelo je proizvodnjom legendarne Četvorke.

S proizvodne trake u tvornici koja danas nosi naziv Revoz i u stopostotnom je Renaultovom vlasništvu ovoga je tjedna sišao jubilarni četirimilijunti automobil - srebrni Renault Clio diesel proizveden za francusko tržište. Okruglu brojku u Novom Mestu obilježavaju ponoseći se statusom najvećeg slovenskog izvoznika i jedne od najuspješnijih tvornica u grupaciji.

>>> Masivna privatizacija radi inovacija u Francuskoj

- Četirimilijunti Renault proizveli smo u razdoblju kad se tvornica vraća na stare staze najučinkovitijih podružnica Grupe Renault. Za prvi milijun vozila trebalo je punih dvadeset godina, a za posljednji milijun sedam godna. Revoz je vratio titulu najvećeg slovenskog izvoznika i treće je po veličini poduzeće u Sloveniji. Novim razvojnim ciklusom planiramo uvođenje najsuvremenijih tehnologija s područja digitalizacije, automatizacije te električne i autonomne mobilnosti – rekao je Kaan Ozkan, predsjednik Uprave Revoza, slovenske tvornice koji danas proizvodi četiri Renaultova modela, oko 190 tisuća vozila godišnje i zapošljava oko 3.400 stalnih i privremenih radnika, a prošle je godine ostvarila gotovo 1,6 milijardi eura prihoda i dobit od oko 35 milijuna eura.

Zahvaljujući iznimnim rezultatima u području učinkovitosti proizvodnje Revoz je 2011. dobio prvu nagradu Alijanse Renault Nissan, a zahvaljujući projektu Edison, u okviru kojeg je predviđena proizvodnja dvaju modela različitih marki, Twinga III i Smarta, Revoz se 2014. istaknuo kao ključni dio partnerstva Alijanse Renault-Nissan i njemačkog Daimlera. Twingo III i Smart ForFour proizvode se isključivo u Novom Mestu, a u Revozu se danas proizvode još i Smart ForFour EV te Clio četvrte generacije. Revoz je lanjsku godinu završio sa 189 687 proizvedenih vozila izvezenih na brojna tržišta, najviše u Francusku, Njemačku, Italiju i Belgiju. Ove godine planiraju premašiti 200 tisuća vozila, a pripremaju i novi model koji bi uskoro trebao izaći na tržište – Clio BJA.

Jedan od važnijih Revozovih dobavljača je i solinski AD Plastik koji za Renaultovu kompaniju u Novom Mestu proizvodi najveći dio svih plastičnih dijelova interijera i eksterijera.

>>> AD Plastik ostvario najveće prihode u posljednjih deset godina

- Revoz je vrlo važan AD Plastiku. Ne samo da čini 20 posto svih naših prihoda nego smo imali njihovu podršku kada smo trebali donositi važne odluke. Zahvaljući suradnji na projektu Edison, proizvodnji Twinga i Smarta u Zagrebu smo izgradili novu robotiziranu liniju bojenja. Surađujemo još od vremena kada smo proizvodili nekoliko dijelova za model Renault 4, a danas za Twinga proizvodimo 212 plastičnih dijelova – rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

U gotovo pola stoljeća dugoj povijesti uspješne slovensko-francuske suradnje, u Novom Mestu se proizvodilo jedanaest modela Renaultovih automobila, počevši od legendarne Četvorke koje je u prvih dvadeset godina koliko je trajala proizvodnja proizvedeno oko pola milijuna primjeraka. Prvih godina suradnje u manjim su se količinama proizvodili modeli Renault 12, 16 i 18, a proizvodnja Renaulta 5 od 1998. godine donosi modernizaciju u smislu pokretne proizvodne trake. Najtraženiji proizvod tvornice iz Novoga Mesta je Renault Clio kojega je do sada u tri generacije modela proizvedeno 1,9 milijuna. S prvim Cliom je početkom devedesetih započela robotizacija proizvodnog procesa, kod drugog Clija na prijelazu milenija Revoz je uveo proizvodnju u tri smjene, a prijeđena je i granica od 100 tisuća vozila proizvedenih u godinu dana. Proizvodni rekord od 212 680 vozila proizvedenih u godinu dana ostvaren je 2008. godine i do danas nije nadmašen.

16. travanj 2024 00:49