Aktualno
StoryEditor

‘Od mjere do karijere‘: Vlada predstavila politiku za pomoć svima na marginama tržišta rada

01. Ožujak 2017.

Vlada je pripremila 1,5 milijardu kuna za devet mjera aktivne politike zapošljavanja kojima želi pomoći svima koji se nalaze na marginama tržišta rada, rečeno je u srijedu u Banskim dvorima na predstavljanju mjera uz slogan "Od mjere do karijere".

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, a Plenković kaže kako bi, kada bi se ta mjesta potpuno popunila, broj nezaposlenih pao za 10 posto.

Paket mjera stupa na snagu u četvrtak, 2. ožujka, a riječ je o potporama za zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje te za očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i mjeri stalni sezonac.

Mjere su, kazao je premijer Andrej Plenković, dio aktivnosti fokusiranih na najvažniji dio programa Vlade – gospodarski rast i razvoj. Posebno ističe da se mogu koristiti kombinirano i da je predviđeni iznos za 400 milijuna kuna veći nego lani, a od ukupnog iznosa se 650 milijuna kuna povlači iz Europskog socijalnog fonda.

"Mjere će pridonijeti gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta", kazao je premijer uvjeren da će pridonijeti ostvarenju projekcija Vlade i Europske komisije o gospodarskom rastu u ovoj godini većem od 3 posto.

Pad nezaposlenih od 10 posto

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, a Plenković kaže kako bi, kada bi se ta mjesta potpuno popunila, broj nezaposlenih pao za 10 posto.

Podsjetio je kako je u izbornom programu isticano da se stopa zaposlenosti želi povećati na 68 posto i ocijenio da će kombinacija devet mjera biti korak u tom smjeru i da će se to osjetiti tijekom godina ovoga mandata.

Kod mjere za samozapošljavanje poticaj je povećan s 25.000 na 35.000 kuna, a Plenković navodi da je moguće i udruživanje više mladih u svojevrsni start-up što bi predstavljalo značajna sredstva za samozapošljavanje.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ustvrdio je da će paket mjera, koji je smanjen s dosadašnje 41 mjere na njih devet, omogućiti što većem broju nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom i mladima, da što prije uđu na trižšte rada i pronađu svoju perspektivu.

https://www.youtube.com/watch?v=GOSmPXITLNw

19. travanj 2024 18:59