Aktualno
StoryEditor

Od najamnina sve više poreza

27. Siječanj 2018.

Vrijednost najamnine poslovnih prostora u Hrvatskoj u pet posljednjih godina porasla je za milijardu kuna. Podaci su to koje nam je poslala Porezna uprava, što znači da je u državni proračun u tom razdoblju na ime PDV-a uplaćeno 250 milijuna kuna. Lani je ukupna vrijednost najma poslovnih prostora bila 2,2 milijarde kuna, a sudeći po gradnji novih poslovnih prostora, doduše, ponajviše u Zagrebu, ravnatelj PU-a i pomoćnik ministra financija Zdravko Zrinušić i u idućim godinama može očekivati porast vrijednosti najma, a to znači i veće uplate poreza.

>>> Država nudi 68 poslovnih prostora u zakup

Iako bi, pretpostavljamo, želio da je ta brojka i veća, može biti zadovoljan jer u tom segmentu uplata poreza raste od 2012., dakle i prije izlaska Hrvatske iz recesije. Te je godine vrijednost najma bila 1,2 milijarde kuna i svake je godine rasla za manje-više 200 milijuna kuna. Riječ je o prijavljenome najmu, a koliko je toga na crno, nije poznato iako se pretpostavlja da samo rijetki imaju neprijavljene urede jer se njihovom prijavom trošak knjiži na tvrtku.

>>> Prijedlog zakona: Samouprava preuzima vlasništvo nad državnim nekretninama koje koristi

Kad je pak riječ o broju prijava ugovora o najmu poslovnih prostora, lani su porasli na 85.572, što je gotovo 30 tisuća više nego 2012., kad su prijavljena 56.164 ugovora. I broj ugovora također je rastao iz godine u godinu, no možda je zanimljiv podatak da je upravo lani ostvaren najveći skok prijavom novih gotovo deset tisuća ugovora u odnosu na 2016. Vlasnici poslovnih prostora kažu da se mnogi osim zbog dinamičnijega gospodarstva i zbog porasta optimizma među poduzetnicima odlučuju preseliti svoje urede iz kuća u poslovne zgrade.

19. travanj 2024 03:29