Aktualno
StoryEditor

Od New Yorka do Sidneyja padaju cijene nekretnina

04. Kolovoz 2018.

Od Londona do Sydneyja i Pekinga do New Yorka, cijene kuća u nekim od najtraženijih gradova svijeta padaju, piše Bloomberg.

Cijene nekretnina u najtraženijim četvrtima u Londonu pale su 18 posto od 2014. godine, kada je tržište doživjelo vrhunac prodaje, a neke su kuće izgubile čak trećinu svoje vrijednosti. Istovremeno, grade se skupi stanovi kako bi se privukli bogati kupci, dok nekretnina po povoljnim cijenama kronično nedostaje.

>>>Istraživanje: Airbnb podiže cijenu najma, nekretnina

Kina je stala na kraj visokim cijenama suočivši građevince s ograničenjima financiranja, što je dovelo do smrzavanja prodaje. Peking pokušava poticati iznajmljivanje, pristupačno stanovanje i državne subvencije, zbog čega su mnogi odgodili kupovinu.

Cijene padaju i u najvećim gradovima u Australiji, ponajviše zbog strožih uvjeta dobivanja kredita, posebice za investitore.

U najskupljoj njujorškoj četvrti Manhattanu cijene padaju već tri kvartala, što kupce čine izbirljivijima. Na kraju drugog kvartala na tržištu je bilo gotovo 7 tisuća stanova, 11 posto više nego godinu prije. Prodaja je pala 17 posto na malo više od 2600. Cijene luksuznih stanova i dalje su napuhane, a srednja vrijednost kuće pala je 7,5 posto, na 1,1 milijun dolara.

>>>Eurostat: Cijene hrvatskih nekretnina u prvom tromjesečju ubrzano rasle

Toronto pak pokazuje da se cijene vrlo brzo mogu dići nakon pada, no zbog eskalirajućih tenzija vezanih uz trgovinu s SAD-om i potencijalnog rasta kamata moglo bi biti problema. Cijene nekretnina oporavile su se nakon pada u travnju prošle godine, a potražnja je i dalje veća od ponude iako vlada pokušava spriječiti špekulativnu kupnju.

20. travanj 2024 12:41