Aktualno
StoryEditor

Od Schwarzeneggera do Trumpa – što zvijezde tjera u politiku?

25. Ožujak 2018.

Cynthia Nixon, zvijezda humoristične serije "Seks i grad", najavila je svoju kandidaturu za guvernerku države New York, što je novinare BBC-ja motiviralo da istraže i pobroje sve glumce koji su se, s više ili manje uspjeha, pokušali "prebaciti" u politiku.

Samo mjesec ranije u utrku za mjesto u kongresu ušla je i Stacey Dash, poznata po sitcomu "Clueless", a i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama obilježila je snažna podrška glazbenih i filmskih "celebrityja" kandidatima, prvenstveno Hillary Clinton uz koju su, među ostalima, stajale Beyonce i Katy Perry.

>>>Miranda iz ‘Seksa i grada’ u borbi za guvernericu New Yorka

Doktorica psihologije Sharon Coen, predavačica na sveučilištu u Salfordu, objasnila je zašto takve kandidature često završe uspjehom – glasači ih simpatiziraju i vjeruju im, osjećajući se kao da ih poznaju, što spada među najvažnije osobine koja moraju imati političari. Također, navodi Coen, njima ne smeta pozornost medija, što nerijetko predstavlja veliki problem "običnim" ljudima zainteresiranima za karijeru u politici.

Na vrhu BBC-jevog izbora glumaca/političara našao se Arnold Schwarzenegger i njegov uspon od austrijskog bodybuildera preko zvijezde akcijskih filmova pa sve do obnašanja dužnosti guvernera Kalifornije.

>>>I’ll be back: Schwarzenegger ispunio obećanje

Sljedeća na listi je britanska starleta Katie Price, usprkos činjenici da je 2001. godine za njezin ulazak u vijeće manchesterske četvrti Stretford and Urmston glasalo svega 713 ljudi.

"Broncom" se okitio višestruki boksački prvak svijeta Manny Pacquiao, kasnije senator na Filipinima, ispred Ronalda Reagana, osrednjeg glumca i američkog predsjednika od 1981. do 1989. godine.

>>>Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

Dvostruka oskarovka Glenda Jackson obnašala je dužnost ministrice u vladi laburista Tonyja Blaira, a svoje mjesto među deset "odabranih" našli su i stand up komičar Al Murray sa svojim debaklom na britanskim izborima 2015. godine (318 glasova), Imran Khan, igrač kriketa i čelnik političke stranke u Pakistanu, diskvalifikacija glazbenika Wyclefa Jeana na izborima za predsjednika Haitija te ikona starog Hollywooda Shirley Temple, u sedamdesetima američka veleposlanica u Čehoslovačkoj i Gani.

Čast da zaokruži ovaj TOP 10 pripala je Donaldu Trumpu koji je šokirao svijet postavši 45. američki predsjednik, usprkos izostanku bilo kakvih kvalifikacija i prosvjedima velikog broja građana SAD-a.

24. travanj 2024 05:55