Aktualno
StoryEditor

Od subote na snazi pravilnik Ministarstva poljoprivrede za potpore proizvođačima jabuka i mandarina

11. Kolovoz 2017.

Od subote, 12. kolovoza, stupa na snagu Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, kojim se hrvatskim proizvođačima voća i povrća olakšava provedba EU mjera za potpore zbog embarga Ruske Federacije na uvoz iz EU-a, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

>>>Srbija i BiH slave završetak ‘trgovinskog rata’ s Hrvatskom

Europska komisija donijela je novu Delegiranu Uredbu Komisije (EU) 2017/1165, od  20. travnja 2017., o utvrđivanju privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća. Ona je stupila na snagu 1. srpnja 2017. godine. Uredba se primjenjuje od toga datuma, pa sve do datuma kada će količine dodijeljene državi članici biti iskorištene ili najkasnije do 30. lipnja 2018. godine.

Delegiranom uredbom Hrvatskoj je dodijeljeno 850 tona za mandarinu, 510 tona za jabuku te dodatna kvota od 2.000 tona za jedan ili više proizvoda.

Hrvatski su voćari, naime, uključeni u projekt izvanrednih mjera potpore proizvođačima voća i povrća koji je Europska komisija uvela kao odgovor na embargo Ruske Federacije za uvoz svježeg asortimana iz članica EU. Od početka te interventne mjere 2014. godine, Hrvatska se odlučila da će u isplatu te potpore biti uključeni proizvođači mandarina i jabuka.

Kako bi olakšalo provedbu te mjere, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, koji će stupiti na snagu 12. kolovoza 2017., i kojim se osigurava provedba spomenute uredbe EK.

Također, Ministarstvo navodi da su izrađene i upute za proizvođače i primatelje proizvoda povučenih s tržišta, koje će od 12. kolovoza 2017. biti objavljene na web stranici www.mps.hr.

U priopćenju se još ističe da je stručno povjerenstvo, imenovano od strane Ministarstva poljoprivrede, utvrdilo model podjele za dodatnu količinu od 2.000 tona, pa dodatna kvota proizvođačima jabuka ne smije prijeći 1.670 tona, dok je 330 tona odvojeno za proizvođače mandarina.

>>>Poljoprivrednici u BiH o trgovinskom ratu s Hrvatskom – Mi smo ovdje žrtve

Pojedini proizvođač kroz taj projekt može isporučiti najviše 10 posto od ukupnih količina jabuka ili mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, a količine su izračunate temeljem regionalnog prinosa, koji za mandarinu iznosi 21,8 tona po hektaru, a za jabuku 18,5 tona po hektaru.

Primatelji proizvoda povučenih s tržišta humanitarne su organizacije – Hrvatski Crveni križ i Hrvatski Caritas, centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, ustanove za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje,  bolničke ustanove i  kaznene institucije, navodi se.

Naglašava se i da je, uz ostalo, maksimalni iznos potpore za povlačenje s tržišta, odnosno besplatnu distribuciju, 16,98 eura za svakih 100 kilograma jabuke te 19,50 eura za svakih 100 kilograma mandarine.

>>>Tolušić: Nema razloga za protumjere iz Srbije

Inače, Europska komisija je na temelju praćenja stanja na tržištu voća i povrća Europske unije procijenila kako se situacija u međurazdoblju ipak poboljšala, s obzirom da su se brojni proizvođači nakon uvođenja ruskog embarga preorijentirali na neku drugu proizvodnju ili su pronašli nove tržišne niše te su tržišni viškovi manji, a i cijene su se stabilizirale. Takav rasplet utjecao je na značajno smanjivanje kvota svakoj pojedinoj članici, pa tako i Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

25. travanj 2024 13:25