Korona i biznis
30. ožujak 2018.

Od subote puna primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Prijelazno razdoblje do pune primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom istječe sutra, 31. ožujka, do kada svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača moraju biti usklađeni s tim zakonom, priopćilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a prijelazno razdoblje do njegove pune primjene istječe sutra. Zakonom je propisan sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa, definirane su nepoštene trgovačke prakse i mjere za sprječavanje njihova nametanja kao i zadaće i način postupanja tijela za njegovu provedbu.

>>>AZTN pojasnio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, upozorio na rigorozne kazne

Utvrđene su 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina.

Zaštita domaćih potrošača

Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl.), podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju i da su donošenje zakona pokrenuli radi zaštitite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca/otkupljivača, radi uspostave transparentnih i fer odnosa proizvođača i trgovaca/otkupljivača te uređenja tržišta i sankcioniranja nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

>>>Novi propis: Umjesto zaštite domaćih dobavljača, država šire otvara vrata uvozu

Također ističu da se zakonom ne ograničavaju temeljni interesi proizvođača i trgovaca/otkupljivača, već se uspostavlja jasan okvir za odgovornost u izvršavanju mjerljivih usluga koje su naplaćene.

- Očekujemo da će Zakon pridonijeti kvalitetnijoj suradnji među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj, kaže se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju i na kazne za nepoštene prakse - za pravne osobe maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede jedan milijun kuna.

>>>Opskrba hranom: Saboru upućen prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Trgovcem značajne pregovaračke snage smatra se onaj čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna.

Izjednačeni svi odnosi u lancu

- Zakon se dugo pripremao i o njemu je raspravljano na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače. Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u RH, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

>>>Tolušić provjerio 123 trgovačka lanca; 23 trgovca dobila zabranu, 13 optužne prijedloge

Ustvrdio je da novim zakonom nitko nije zakinut, nego su konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom.

Ministar poljoprivrede ujedno je pozvao sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati te pokaže li se potrebnim pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon.