Aktualno
StoryEditor

Od Uljanika odustao i posljednji naručitelj. Ode nova milijarda državnih jamstava

23. Travanj 2019.

Jedini preostali naručitelj Uljanikovih brodova Jan de Nul odustao je od jaružala, objavio je Uljanik u utorak na stranicama Zagrebačke burze. To konkretno znači kako će pulsko brodogradilište morati vratiti avansnu uplatu belgijskog brodovlasnika uvećanu za kamate.

Uljanik je tu neugodnu informaciju saznao u petak, kada im je otkazana narudžba za novogradnju 500 - brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem.

Podsjetimo, nakon što je Uljanik sklopio ugovor za izgradnju tog plovila s Dredging and Maritime Management SA (DMM) iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul, država i pulsko brodogradilište zapleli su se u višemjesečno pregovaranje u kojem se željelo pod svaku cijenu izbjeći scenarij koji se sada odigrao.

Naime, umjesto povrata avansnih uplata cilj je bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca. Budući da pregovarači nisu imali u vidu koliko je složeno otegliti brod do drugog brodogradilišta ni da u pulskom škveru koji je pod štrajkom nema dovoljno radnika koji bi se primili posla, kupcu je sve to natezanje dojadilo.

Uljanik je prema ugovoru dužan belgijskom brodovlasniku u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva, izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima.

Dosad je na naplatu prispjelo 3,1 milijarda kuna državnih jamstava, a prema pisanju Novog lista, sad će se taj iznos uvećati za milijardu kuna.

"Zainteresirane strane i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik d.d." stoji u priopćenju sa Zagrebačke burze.

18. travanj 2024 21:49