24. travanj 2018.

Odabrano pet društvenih poduzeća za završnu fazu Akceleratora za društvene poduzetnike

Odabrano je pet najboljih društvenih poduzeća u Hrvatskoj koja ulaze u treću fazu Akceleratora za društvene poduzetnike, novog programa potpore koji je u listopadu pokrenula ACT Grupa iz Čakovca. To su: Brlog zadružna pivovara iz Zadra, Marunuša j.d.o.o. iz Knina, ProPuh j.d.o.o. iz Zagreba, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca te Zelena energetska zadruga iz Zagreba.

Svi navedenim timovima osigurana je tromjesečna poslovnu podršku koja uključuje razvoj i skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing i upravljanje poslovanjem te mala financijska potpora za daljnji razvoj njihovih projekata. Sve će završiti u srpnju kada će ovih pet društvenih poduzetnika imati priliku prezentirati svoje poslovne pothvate pred investitorima i kreditorima.

Akcelerator za društvene poduzetnike je program podrške poduzetnicima ACT Grupe iz Čakovca, pokrenut u suradnji s Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) te Erste Bankom i zakladom Erste Stiftung.

>>>Društveno odgovornim poslovanjem unaprjeđuje se i biznis i zajednica

Program društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata te ih priprema za daljnji rast i buduća ulaganja.

Stručni žiri odabrao je pet poduzeća s najboljim poslovnim modelima koji su izborili nastavak sudjelovanja u programu, dodatna tri mjeseca poslovne podrške i malu financijsku potporu za daljni razvoj svojih projekata.

Prisutnima su se obratili Teo Petričević iz ACT Grupe, Jasmina Petrović, savjetnica za EFSE DF i Tina Sirotić iz Erste banke.

>>>Tipurić: Novi poduzetnici svojim inovacijama potkopavaju temelje društva

- Ovaj program, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, daje direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Iznimno smo zadovoljni suradnjom s partnerima s kojima smopokrenuli Akcelerator, a posebno nas raduje visoka razina posvećenosti i motiviranost uključenih timovima za učenje i razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa, izjavio je Teo Petričević.

- Ovaj projekt pokazuje da radimo pravu stvar, da podržavamo poduzetnike, a ono što je bitno za njihov daljnji razvoj je to da bolje razumiju poslovne modele. Zadovoljstvo mi je da već nakon nekoliko mjeseci mogu vidjeti pozitivan utjecaj programa akceleracije na razvoj društvenih poduzetnika koji u njemu sudjeluju. Njihova motivacija i ustrajnost u stvaranju pozitivnog utjecaja na društvo su od iznimne važnosti i zato je nužno da podržimo njihov poslovni razvoj i samoodrživost, istaknula je Jasmina Petrović, savjetnica za EFSE DF.

>>>Projekt EU – Kako postati društveni poduzetnik

- Svi danas odabrani poduzetnici spremni su za sljedeću fazu i osobno se veselim njihovom daljnjem razvoju. U Hrvatskoj postoji veliki potencijal za rast i razvoj društvenih poduzeća, a kako bi se dugoročno stvorio snažan i održiv sektor, u ovom trenutku im je potrebna naša podrška. Ovakvi programi izuzetno su važni za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj te nam je, kao predstavnicima poslovnog sektora, drago što smo dali svoj doprinos stvaranju sustava potpore i promociji ovog segmenta. Sada pred svima stoji zahtjevan zadatak – naime, biti poduzetnik je zahtjevno, a biti društveni poduzetnik još je zahtjevnije, zaključila je Tina Sirotić iz Erste banke.

Ukratko o projektima:

Brlog - zadružna pivovara Rast i razvoj zadarske craft pivovare. Povećanje kvalitete, širenje tržišta, uvođenje novih stilova piva, povećanje kapaciteta proizvodnje.

Marunuša j.d.o.o. Pokretanje turističke agencije za promociju prirodne i kulturne baštine Knina i okolice.

ProPuh j.d.o.o. Pokretanje on-line platforme na kojoj spajaju kupce i umjetnike koji od odbačenih predmeta stvaraju nove predmete s funkcionalnom ili estetskom vrijednošću.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec Pokretanje online prodaje potrepština za tvrtke (uredski materijal, radna odijela...) s naglaskom na robu proizvedenu po fair-trade i etičkim/ekološkim principima.

Zelena energetska zadruga Pokretanje platforme za grupno investiranje u obnovljive izvore energije. Platforma spaja pokretače mini-elektrana obnovljivih izvora energije i ulagače u takve elektrane.