16. svibanj 2019.

Odašiljači i veze pustili u rad novu investiciju vrijednu 30 milijuna kuna na otoku Ugljanu

Na otoku Ugljanu, na brdu Mala glava, pušten je u rad novi 85 metara visok antenski stup Odašiljača i veza (OIV). Ovom investicijom vrijednom oko 30 milijuna kuna proslavljena je i 93. obljetnica postojanja OIV-a.

Stup na Ugljanu najviši je stup čelične konstrukcije u Hrvatskoj, a svrha mu je poboljšati kvalitetu usluga i preseliti opremu OIV-a te radiokomunikacijsku i telekomunikacijsku opremu drugih korisnika istočno od sadašnje lokacije u krugu Tvrđave sv. Mihovila na novu lokaciju na vrhu Maloj glavi, ističu iz OIV-a.

Član Uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica istaknuo je kako je novi antenski stup najveća investicija OiV-a. Na odašiljaču su instalirani uređaji i oprema koji služe za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će pridonijeti boljem primanju signala u zadarskoj regiji.

- Novi će antenski stup zamijeniti dosadašnji objekt koji se nalazi na susjednom brdu u Tvrđavi sv. Mihovila i cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma - istaknuo je Botica.

Toranj se sastoji od čelične konstrukcije mase oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10 puta 10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona.

Novi je odašiljač na području općine Preka, čiji je načelnik Jure Brižić istaknuo kako je premještanje antenskog sustava iz Tvrđave sv. Mihovila na susjedno brdo Malu glavu važno i za nastavak projekta obnove srednjovjekovne mletačke utvrde, koja bi trebala postati interpretacijski centar svih zadarskih otoka. Za projekt obnove tvrđave općina Preko dobila je na natječaju Ministarstva kulture 100 tisuća kuna, a u posljednje tri godine 300 tisuća kuna za izradu arhitektonske 3D snimke i arheološke iskope unutar samog objekta.

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. Od podnožja do vrha Male glave probijeno je oko 400 metara puta, a pokraj stupa sagrađen je pogonski objekt površine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme.

Prema najavama iz Odašiljača i veza, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se izgraditi vidikovac za posjetitelje.