16. ožujak 2018.

Odbijen pristup informacijama o izloženosti banaka Agrokoru

Povjerenica za informiranja Anamarija Musa potvrdila je odluku Hrvatske narodne banke (HNB) o odbijanju pristupu informacija o izloženosti banaka sustavu Agrokor od 2012. do 2016. navodeći da su te informacije dostavljene Državnom odvjetništvu (DORH) za potrebe predistražnog postupka.

- Zakonom o pravu na pristup informacijama propisano je kako će tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama koje se tiču svih postupaka koje vode nadležna tijela u prethodnom i kaznenom postupku za vrijeme trajanja tih postupaka‘, navodi se u rješenju povjerenice povodom zahtjeva i žalbe zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Šimića.

>>>Peruško: Dogovor sa Sberbankom ‘načelno postoji’, potpisivanje sporazuma sljedeći tjedan

Povjerenica je zaključila i da je 13 rješenja HNB-a, koja su bila predmetom zahtjeva za pristup informacijama, dostavljena DORH-u još u svibnju prošle godine.

Državno odvjetništvo u svojem se dopisu pozivao na priopćenje HNB-a u kojem je navedeno kako raspolaže podacima da neke ‘‘financijske institucije nisu na odgovarajući način primjenjivali kriterije gospodarske povezanosti te da je HNB uspješno poduzimala mjere prema tim bankama u slučajevima gdje je gospodarsku povezanost bilo moguće dokazati.‘‘

>>>‘Grandiozna opsjena’ Agrokor je najveći Sberbankov međunarodni fijasko – Ruspress

Osim toga, povjerenica navodi i da ‘‘postoje indicije da su usprkos provednim mjerama i danim nalozima neke kreditne institucije nalazile načina preuzete rizike pred regulatorom‘‘.

Zaključuje da je stoga DORH od HNB-a zatražio da o tim navodima dostavi sve činjenice i saznanja te je javnosti ograničen pristup zatraženim informacijama do okončanja istrage.