02. ožujak 2018.

Odbijena žalba Sberbanka na odluku Privremenog vjerovničkog vijeća o isplati dobavljača

Visoki trgovački sud u petak je odbio žalbu ruskog Sberbanka na odluku Privremenog vjerovničkog vijeća s kraja kolovoza lani, kojom je bila omogućena dobavljačima isplata tražbina nastalih prije postupka izvanredne uprave do iznosa od 603,15 milijuna kuna iz roll-up kredita.

Visoki trgovački sud u Zagrebu u petak je riješio da se odbija kao neosnovana žalba ruskog Sberbanka i potvrđuje rješenje Trgovačkog suda od 23. studenoga lani.

>>> Sberbank ne vidi potencijalne probleme povezane s Agrokorom u svojoj bilanci

Rješenjem Trgovačkog suda, naime, odbačen je zahtjev te ruske banke da se u cijelosti utvrdi ništetnost odluke Privremenog vjerovničkog vijeća od 31. kolovoza 2017.,  kojim se daje suglasnost izvanrednom povjereniku da izvrši plaćanja dospjelih tražbina nastalih prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave vjerovnicima do ukupnog iznosa od najviše 603,15 milijuna kuna te da za to plaćanje koriste sredstva iz kredita odobrenog temeljem ugovora o najstarijoj tražbini, tzv. roll-up od 1,06 milijardi eura.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora krajem kolovoza donijelo je dvije odluke o plaćanju starih dugovanja dobavljačima, prema kojoj je gotovo 300 malih dobavljača trebalo dobiti 19,5 milijuna kuna, dok je iznos od 603 milijuna kuna namijenjen za podmirenje starih dugovanja oko 2.400 srednjih i velikih dobavljača.

Visoki Trgovački sud u svojem današnjem rješenju kaže da je prvostupanjski sud pobijanim rješenjem pravilno odbio Sberbankov zahtjev za ukidanje te odluke Privremenog vjerovničkog vijeća, pravilno primijenivši materijalno pravo sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u poduzeća od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

>>> HANFA: Uprave Agrokorovih kompanija odavno nisu gospodari vlastite sudbine

U obrazloženju, između ostaloga, navodi da postupak izvanredne uprave predstavlja postupak "sui generis", koji se, suprotno navodima Sberbanke, ne može dovoditi u vezu sa stečajnim postupkom i stečajnim zakonom na način kako to tumače u toj ruskoj banci.

Također, kaže se da Sberbanka neosnovano poistovjećuje Privremeno vjerovničko vijeće u postupku izvanredne uprave s odborom vjerovnika u stečajnom postupku. Nadalje, ističu da je neosnovano ukazivanje Sberbanke na predstavnike članova Privremenog vjerovničkog vijeća i tvrdnja glede nedostataka u zastupanju, odnosno da punomoćnici članova tog vijeća za tu sjednicu (6. po redu) nisu imali valjane punomoći niti su se pomogli pojaviti kao punomoćnici u postupku. Naime, kako navodi Visoki trgovački sud, Sberbank očito miješa pojam punomoćnika vjerovnika u zastupanju vjerovnika pred sudom i predstavnika izabranih članova vjerovnika u radu Privremenog vjerovničkog vijeća.

>>> HANFA naložila obustavu trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija

 Sud napominje i da odluka o isplati 603,15 milijuna kuna dobavljačima više ne postoji, jer je 29. rujna lani donesena nova, kojom se daje suglasnost izvanrednom povjereniku da izvrši plaćanje dospjelih tražbina koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave i to do ukupnog iznosa najviše 586,5 milijuna kuna te da se za to plaćanje koristi novac iz roll-up kredita.

Sberbanci, navodi se u sudskom rješenju, ovime nije uskraćeno pošteno i pravično suđenje, a ako ta banka smatra da zakon o izvanrednoj upravi nije u skladu s Ustavom RH, upućuje ju na podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Sberbank je jedan od najvećih kreditora Agrokora, čiji je dug prema toj banci 1,1 milijardu eura.