23. ožujak 2017.

Odeta kreće s izgradnjom male hidroelektrane na Mrežnici

Primivši u četvrtak od gradonačelnika Karlovca Damira Jelića građevinsku dozvolu, projekt menadžer karlovačke tvrtke Odeta Vladimir Vuković najavio je već za nekoliko dana početak radova na izgradnji Centra kompetencija hidroenergije i mobilnosti na Mrežnici u Karlovcu, na položaju tik uz poslovnu zonu bivše Jugoturbine.

Investicijom od četiri milijuna eura, za koju u Odeti očekuju dobiti 75 posto sufinancirajućeg udjela iz fondova Europske unije, na zapuštenom prostoru nekadašnjeg kampa bit će izgrađena protočna mala hidroelektrana čije će dvije Kaplan sporohodne turbine ukupne snage 0,5 MW pokretati dio Mrežnice kroz poseban protočni kanal. Postojeći slap bit će rekonstruiran uz zadržavanje sadašnje visine, čime mala hidroelektrana Odeta 2 neće uzvodno stvarati akumulaciju i štetan utjecaj po okoliš.

Slična mala hidroelektrana "Ilovac" već je u pogonu na Kupi uzvodno od Ozlja.

Uz pilot postrojenje male hidroelektrane s inovativnim vodnim turbinama, bit će izgrađen  interpretacijski centar s istraživačko-nastavnim prostorom, te kamp s pratećim ugostiteljskim objektima koji će djelomično služiti i kao kampus za smještaj studenata i gostiju. U istraživačko-nastavnom prostoru u Centru kompetencija svoj će istraživački dio obrazovanja obavljati studenti s Veleučilišta u Karlovcu, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a razvojnim planom predviđena je u sklopu mobilnosti razmjena studenata iz EU-a i zemalja iz regije, kao i suradnja s fakultetima i stručnjacima iz EU-a. Kamp će u početku imati kapacitet 10 smještajnih jedinica i četiri mobilne kuće, s mogućnošću daljnjeg proširenja.

Uz podizanje svijesti o obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju, ovaj će kompleks, koji bi trebao biti dovršen za godinu dana, trebao otvoriti novih deset radnih mjesta, te kao prostor za rekreaciju dati doprinos razvoju i raznovrsnosti turističke ponude Grada Karlovca.