Aktualno
StoryEditor

Odgođena odluka o optužnici u aferi ‘štandovi‘ zbog Bandićeve operacije

02. Svibanj 2017.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak ponovno nije odlučivalo o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi štandovi jer je Bandić završio u bolnici, navodno kako bi operirao kilu. Sutkinja Tanja Pavelin Borzić odgodila je sjednicu jer je Bandić tražio da bude nazočan na optužnom vijeću.

>>>Bandić o odricanju od troškova i kamata, baraži projekata i mjera za ‘Zagreb 22. stoljeća’

Sjednica optužnog vijeća zakazana je nakon što je u travnju odbijen prijedlog Bandićeve obrane za izuzećem sutkinje Pavelin Borzić. Izuzeće sutkinje koja je još 2015. odbacila optužnicu u ovom slučaju Bandićev novi odvjetnik Predrag Ilić zatražio je 23. veljače, uz tvrdnju da mu nije dan primjeren rok za pripremanje obrane.

Sporni štandovi ‘U ime obitelji‘

Tjedan ranije sjednica optužnog vijeća odgođena je jer su odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković Bandiću otkazali punomoć u ovom slučaju iako ga i dalje zastupaju u aferi Agram, a početkom veljače sjednica nije održana zbog nedolaska Bandićeva suoptuženika i bliskog suradnika Ivice Lovrića.

Bandić je u slučaju štandovi optužen da je s Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

>>>Bandić nabacio piknik i tamburaše na Bundeku, krenuo po novi mandat

Prvu optužnicu protiv Bandića u ovom slučaju optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

U prosincu prošle godine Vrhovni sud odbio je i Bandićevu žalbu da se iz spisa u aferi štandovi izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika. Kada je obrana u listopadu tražila izdvajanje navodno nezakonitih dokaza, Uskok je tvrdio da je riječ o odugovlačenju postupka. No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković to je odbacila ističući da je riječ o povredi prava na dobru obranu.

19. travanj 2024 17:29