05. lipanj 2019.

Odlazak Bechtela: Tko se još sjeća najmoćnijeg i najskupljeg graditelja hrvatskih autocesta?

Tko se još sjeća BECHTELA? Podružnica moćne američke korporacije žarila je i palila hrvatskim gradilištima autocesta. Gradnju 147 kilometara od Bosiljeva do Svetog Roka naplatio su 990 milijuna dolara, bez natječaja. Čak je i hrvatski potpisnik ugovora, tadašnji ministar obnove Jure Radić, poslije priznao da je cijena preplaćena 30 posto, ali to je bila cijena hrvatskog pokušaja da se s preko BECHTELA ostvare što bolji odnosi sa SAD-om. U dovođenje BECHTELA još u Tuđmanovoj eri posebno su bili uključeni Zdenka Gast i Miomir Žužul.

Amerikanci su usput u Hrvatskoj ilegalno vadili kamen koji su ugrađivali u cestu i masno ga opet naplaćivali. U 14 prekršajnih postupaka Državni inspektorat ustanovio je štetu veću od 110 milijuna kuna. Bechtel je trebao graditi i još jednu preplaćenu cestu, Zagreb – Sisak, ali ‘velikodušno‘ je​ odustao; za dvadeset milijuna dolara, koliko mu je istodobno plaćeno nagrade za ubrzavanje radova na Dalmatini.

A čim je umjesto očekivane izravne pogodbe Vlada 2004. odlučila raspisati javni natječaji za dionicu Dugopolje – Šestanovac, behtelovci su najavili otkaze za tisuću hrvatskih radnika i početak odvoženja strojeva iz Hrvatske.

Sve to su dijelovi slagalice koja je ovih dana zatvorena – brisanjem hrvatske podružnice tvrtke BECHTEL INTERNATIONAL iz Sudskog registra. Samo mjesec dana prije brisanja zastupnik podružnice Robert Reynolds odlučio je da će se ostvareni gubitak od 6,7 milijuna kuna iz 2018. prenijeti u – sljedeću poslovnu godinu.

U međuvremenu je BECHTEL u Hrvatskoj radio za Inu, a u regiji je gradio ceste na Kosovu i u Albaniji, lobirao za radove na koridoru 5C u BiH, a prošle jeseni potpisao je ugovor za gradnju Moravskoga koridora u Srbiji.