Aktualno
StoryEditor

Odnosi EU-SAD-Kina: Unija se još nada da će je gospodar pomilovati po glavi

04. Srpanj 2018.

Kako javlja Reuters, Kina u posljednje vrijeme aktivno lobira Europsku uniju u smjeru udruživanja protiv SAD-a zbog protekcionističkih mjera predsjednika Donalda Trumpa. Visoki kineski dužnosnici navodno su predložili da EU i Kina zajednički nastupe protiv SAD-a u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i da na sastanku EU-a i Kine sredinom ovog mjeseca sastave zajedničku izjavu u kojoj bi osudili Trumpove prakse. No, kako je Reutersu otkrilo nekoliko izvora, Unija se protivi ovakvim prijedlozima i namjerava potpisati relativno neutralne zaključke samita u kojima će biti ponovljena predanost multilateralnom trgovinskom sustavu i izražena namjera modernizacije STO-a.

>>>Kina predlaže Europi trgovinski pakt protiv Amerike

Usprkos vrlo konkretnoj ponudi kineske strane da otvori određene sektore svoje ekonomije u znak dobre volje, pored poteza koji su već napravljeni u tom smjeru nedavno, Europljani i dalje izgleda očekuju da se američki gospodar predomisli i otvori dlan. U oči posebno upada izjava jednog neimenovanog europskog diplomata Reutersu prema kojem Europa ne želi zauzimati strane u sukobu, iako to Kinezi od nje traže, što pokazuje neshvaćanje da je njihova strana već odabrana, htjeli oni to ili ne.

Jednako tako vjeruju kako je pravi neprijatelj Kina jer nije širom otvorila vrata njihovoj gospodarskoj navali, a istinski saveznik SAD (Amerikanci, inače, isto pažljivo važu što se i kako iz Europe može prodavati) s kojim se, stalno to ponavljaju, slažu u gotovo svim prigovorima na Kinu. Trumpovo ponašanje vide kao kratkotrajnu anomaliju koja će nestati najkasnije za pet godina, no problem je puno dublji. Ono što aktualna američka administracija radi samo je puno sirovija manifestacija onoga što je Amerika oduvijek mislila - da je Europska unija konkurencija koju treba držati na uzdi i da je cijeli svijet igralište na kojem ona ekskluzivno određuje pravila igre.

>>>WTO: Kina i SAD najveći izvoznici i uvoznici, pozicija Britanije ugrožena

Ako Europljani nastave inzistirati na svom razmišljanju, mogli bi se ubrzo naći na potpuno pogrešnoj strani povijesti. Kineski uspon ne može se spriječiti, kao što se ne može spriječiti ni američki zalaz, a Europa ima taman toliko snage da sama izabere gdje će se u tim procesima naći.

Logika je krnja i s aspekta praktičnosti. Ako je problem u Americi kratkotrajan i savezništvo s Kinom može biti kratkotrajno i obrnuto. Poanta je da se sve veća multilateralnost globaliziranog svijeta najbolje iskoristi u danom trenutku, a djetinjasto uvjerenje Europljana kako je Amerika prijatelj i saveznik kojem treba svakako ostati vjeran, moglo bi imati vrlo teške posljedice za poziciju Europe u svijetu s nekoliko sve jačih igrača i nizom izazivača.

>>>Trump: Europska unija čini vjerojatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja

U stvarnosti, slijepa odanost se tumači kao slabost, dok se odlučnost u zaštiti vlastitih interesa poštuje. Osim toga, Europa je, kakva god bila, zapravo najjači saveznik kojeg je Amerika imala i bez nje globalni utjecaj joj drastično slabi, što je i vidljivo otkad je Trump u Bijeloj kući. Ako je pretpostavka da Europa treba SAD, onda svakako i SAD treba Europu.

20. travanj 2024 10:55