17. rujan 2017.

Odobravajući kemikaliju koja se smatra kancerogenom EFSA ‘posudila‘ stavke iz Monsantova izvještaja

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u izvješću je navela kako je kemikalija, koju se smatra uzročnikom karcinoma, sigurna za javnu upotrebu. Problem leži u tome što je izvještaj bio identičan onom koji je sastavio zloglasni Monsanto, prenosi Guardian.

Riječ je kemijskom spoju glifosatu, tvari na kojoj Monsanto godišnje zarađuje više od 4 milijarde dolara prodajući ga kao djelotvorno sredstvo protiv korova. Upravo Monsantov proizvod u kojem se glifosat nalazi, RoundUp Weedkiller, predmet je rasprave koji je podijelio zemlje EU, a odluka o uporabi tog sredstva u zemljama EU trebala bi se donijeti u studenom.

>>>Monsanto je godinama prodavao opasne kemikalije iako je znao za pogubni učinak

Na odluku u velikoj mjeri utječe izvješće EFSA-e objavljeno u 2015. U lipnju ove godine iz EFSA-e su izjavili kako je svaka znanstvena studija napravljena na temeljito istraženim podacima, no više desetaka stranica, od njih 4300 koliko ih ima u izvještaju, su identične onima koje je objavio Monsanto u kojima garantiraju sigurnost glifosata.

>>>Dokumenti otkrivaju utjecaj Monsanta na medije, znanstvena istraživanja

Iz udruge Greenpeace izjavili su kako je izvještaj potpuno neprihvatljiv te da dovodi u pitanje cijeli proces odobravanja pesticida u EU. EFSA pak tvrdi kako je istraživanje provedeno potpuno neovisno sukladno njihovoj politici te bez utjecaja tijela vlasti koja zakone donose sukladno preporukama iz izvještaja.

Glasnogovornik EFSA-e kazao je kako nije riječ o kopiranju izvještaja Monsanta, već referencama studije koja je jasno dostupna u znanstvenoj literaturi.

>>>Komisija zabrinuta zbog tržišnih posljedica Bayerovog preuzimanja Monsanta

Čak i da je to istina, EFSA-in izvještaj na jednak način opisuje i analizira ono što stoji u studiji Monsanta. Većina odlomaka u studiji odnosi se na recenzirane radove, kopirane od riječi do riječi. Sigurnost glifosata sukobila je znanstvenike i regulatore te Svjetsku zdravstvenu organizaciju, od kojih jedni tvrde kako je mala vjerojatnost da je tvar kancerogena, dok drugi tvrde suprotno.