Aktualno
StoryEditor

Odobren 71 milijun kuna za prvih pet FLAG-ova u ribarstvu

12. Lipanj 2017.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelio je u ponedjeljak prve odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, u ukupnom iznosu većem od 71 milijun kuna.

Odluke su dodijeljene u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ukupni odobreni iznos za pet lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (FLAG-ovi) iznosi 71,04 milijuna kuna.

>>>Zabrana izvoza hrastovine: Tolušiću javna potpora s figama duboko u džepu

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganju je 350 milijuna eura, za provedbu mjera koje pokrivaju  cjelokupni sektor ribarstva: od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture, do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu.

Dodjeljujući rješenja i odobrene potpore predstavnicima FLAG-ova, ministar Tolušić je naglasio da je to početak te da ostao otprilike jednak iznos za još devet grupa koje se za to pripremaju, čime će biti pokriven cijeli hrvatski Jadran. To je ujedno i prvi puta da se iz EU-ovih fondova sufinanciraju lokalne grupe u ribarstvu u Hrvatskoj.

- Čestitamo svim grupama na trudu i strpljenju, kao i odličnoj suradnji s upravom za ribarstvo u Ministarstvu te vjerujemo da će se takvim pristupom riješiti bar dio problema u ribarstvu, kazao je Tolušić dodajući da je ukupno za provedbu lokalnih razvojnih strategija ribarstva u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. do 2020. predviđena mjera "Provedba lokalnih strategija u ribarstvu" za koju je predviđeno ukupno gotovo 20 milijuna eura.

>>> Pametno apelira na poništenje ‘malverzacijske’ uredbe o koncesijama na pomorsko dobro

Otprilike pola od tog iznosa odnosno nešto više od 71 milijun kuna ide za prvih pet FLAG-ova u ribarstvu, kojima su danas uručena rješenja, od kojih najviše ili 16,3 milijuna kuna ide Istarskom švoju iz Pazina, a 15,7 milijuna kuna dodijeljeno je Losturi odnosno lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu iz Biograda na Moru.

Grupa Alba iz Labina, dobila je nešto malo više od 14,7 milijuna kuna, a oko 13,3 milijuna kuna grupa Južni Jadran iz Stona dok je Istarska batana iz Medulina dobila malo više od 11 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra za ribarstvo Ante Mišura objasnio je da se FLAG-ovi ili lokalne akcijske grupe u ribarstvu, slično kao i one u poljoprivredi, osnivaju u lokalnoj zajednici i obuhvaćaju predstavnike gospodarskog, civilnog i javnog sektora uključenih u ribarstvo i/ili akvakulturu, čime predstavljaju i određeno ribarstveno područje.

- Drago nam je da imamo tih prvih pet FLAG-ova u ribarstvu i to je uspjeh, jer nije bilo lako provesti i zadovoljiti uvjete za njihovo osnivanje s obzirom na probleme u ribarstvu. Nadamo se da će i to pridonijeti jačanju ribarstva, kao i jačem osvještavanju njegove važnosti kao gospodarske grane, što kao zadatak imaju i svi FLAG-ovi koji su dobili sredstva kroz određeni broj mjera koje u sklopu toga moraju provesti, naglasio je Mišura.

>>>FOTO: Najboljim hrvatskim izvoznicima dodijeljene nagrade ‘Zlatni ključ’

Među tim mjerama su promocija i marketing ribarske tradicije, promicanje važnosti konzumacije ribe i lokalnih ribljih proizvoda, povećanje potrošnje ribe u vrtićima i školama, razne edukacije, ribolovni turizam, pokretanje tržnica ribe te prerađivačkih objekata i druge.

Ivan Ćupić iz grupe Lostura u ime dobitnika zahvalio je Ministarstvu na podršci pri osnivanju i registraciji, dodajući da će svaka pojedina grupa provoditi mjere koje su joj određene.

- Rok za povedbu mjera je tri godine plus još tri, a za svaku od mjera natječajima ćemo pozivati partnere iz lokalne zajednice za realizaciju planova. Cilj nam je povezati ribarstvo s drugim djelatnostima, pogotovo turizmom, ali i drugima, rekao je Ćupić.

23. travanj 2024 19:43