Aktualno
StoryEditor

Odobreno 27,3 milijuna ‘europskih‘ kuna za modernizaciju turističke ponude NP Brijuni

06. Listopad 2017.

Nacionalni park Brijuni dobio je oko 27,3 milijuna kuna od Europskog fonda za regionalni razvoj, što čini 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova za projekt "Novo ruho Brijuna", priopćila je u petak Javna ustanova tog parka te istaknula kako je riječ o najvrijednijem projektu u brijunskoj povijesti.

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni jučer je na Vladi Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Novo ruho Brijuna". Dodijeljena sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 27,3 milijuna kuna i čine 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 33,7 milijuna kuna plus PDV. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10 posto odobrenog sufinanciranja u iznosu 3,2 milijuna kuna. Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".

>>> Ususret Danu velikih planova – Siniša Topalović: Biramo između low-cost ili lifestyle turizma

U Javnoj ustanovi Nacionalni park Brijuni ističu kako je riječ o najvrijednijem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se do ljeta 2020. godine urediti posjetiteljska infrastruktura, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima u Nacionalnom parku Brijuni.

Na Velikom Brijunu predviđeno je opremanje i uređenje Ljetnog kina, modernizacija Prirodoslovne izložbe, uređenje zdenca Živa voda i Kompresorske stanice radi prezentacije hidrogeoloških posebnosti otočja poput vodnih pojava, bušotina, crpne stanice i geološkog stupa.

Također, u sklopu tog projekta uredit će se Šetnica pod brdom Straža radi prezentacije šumskog ekosustava te uspostavit dodatni informativni punkt za kvalitetnije direktno informiranje posjetitelja o svim sadržajima Nacionalnog parka Brijuni. Obnovom sedam objekata u luci Malog Brijuna proširit će se ne samo izletnička, već prvenstveno edukativna ponuda Parka, sa smještajem, ugostiteljskom uslugom i višednevnim edukativnim programima namijenjenim vrtićkim, školskim i sveučilišnim skupinama te umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji tu budu željeli raditi.

>>> S više od 4 milijuna noćenja Istra ostvarila povijesne turističke rezultate u lipnju

Za veću udobnost posjetitelja i bolju povezanost atrakcija nabaviti će se jedan brod na hibridni pogon kapaciteta 150 putnika te dva vlaka, s kapacitetom od 80 putnika svaki. Izraditi će se novi alati za suvremenu interpretaciju brijunske baštine te provesti edukacija stotinjak djelatnika radi poboljšanja komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina.

Novoimenovani ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Marno Milotić istaknuo je u priopćenju kako je to najvrjedniji projekt u povijesti Javne ustanove NP Brijuni, te je od krucijalnog značaja za obnovu i budući razvoj parka, koji će ovim sredstvima unaprijediti i modernizirati turističku ponudu i prikazati široj javnosti enormni razvojni potencijal brijunskog otočja.

20. travanj 2024 11:02