Aktualno
StoryEditor

Održana edukacija o eRačunu u Rijeci

26. Travanj 2018.

Implementacija eRačuna potiče veći razvoj i digitalizaciju poduzeća, a benefiti nisu vidljivi isključivo kroz uštede, nego i u novim poslovnim prilikama koje donosi veća informatizacija. Stoga je u četvrtak na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održana edukacija Obavezan eRačun u 2018. u organizaciji Lidera i servisa Moj-eRačun.

Polaznici edukacije saznali su što podrazumijevaju norme vezane uz eRačun koje nalaže EU te sve o trendovima i obvezama koje im predstoje u 2018.

Namjera je Europske unije da do 2020. godine eRačun postane primaran oblik razmjene računa, budući da se procjenjuje kako bi unutar EU eRačun mogao donijeti i do 423 milijarde eura uštede na godinu.

>>> Marko Emer: Uvođenje eRačuna dokida nekoristan rad i konkurentnost se povećava gotovo trenutno

Maja Jurišić-Prlić s Instituta za ePoslovanje pojasnila je zakonske regulative eRačuna u Hrvatskoj, ali i pomogla polaznicima da se samostalno okušaju u zaprimanju, slanju i obradi eRačuna te njihovom spremanju u eArhiv. Dakako, nije izostavljeno ni pitanje obveza javnog sektora po pitanju eRačuna te obveze realnog sektora u poslovnim odnosima s obveznicima javne nabave. Jurišić-Prlić pokazala je i kako razmjenjivati elektroničke dokumente, upoznala sudionike s benefitima ePoslovanja te im ispričala kako spriječiti manipulaciju knjigovodstvenim ispravama.

– Ono što je ključno kod eRačuna je njegova interoperabilnost, odnosno automatska, strojna obrada. Papirnati račun i eRačun su istovjetan dokument, ako govorimo o njegovu sadržaju i pravnoj valjanosti, no ključna razlika je u načinu na koji se obrađuju i njihovoj cijeni. Ovdje ne govorimo samo o troškovima papira, tonera, kuverti i dostavi, ovdje govorimo i o nekorisnom radu prepisivanja podataka s računa, traženju dokumenta kad se izgubi, plaćanju kamata na zakašnjela plaćanja zbog gubitka računa i slično. To su sve nekorisni procesi koje eRačun eliminira. U pravilu, od slanja do zaprimanja eRačuna prođe do 5 minuta, a tada započinje i valuta plaćanja, rekla je Jurišić Prlić.

>>>Kovačec: SME danas više koriste eRačun nego velike tvrtke

Kroz primjere i izazove iz prakse riječke polaznike edukacije proveo je Josip Kovačec, voditelj prodaje Moj-eRačun.

- Danas eRačun više nije povlastica velikih tvrtki. SME tvrtke danas više svoje eRačune ne pretipkavaju na više mjesta jer tvrtke znaju izabrati ispravan način slanja te biraju kako će zaprimiti eRačun, zaključio je Kovačec.

21. travanj 2024 15:49