Aktualno
StoryEditor

‘Odvikavanje‘ od PayPala

11. Veljača 2018.

Jedna od najvećih internetskih svaštara eBay odlučila je škartirati poznati platni servis PayPal i prebaciti se nizozemskom konkurentu Adyenu, što je odmah izazvalo snažan pad vrijednosti tvrtke među čijim je osnivačima bio i Elon Musk. Unatoč dojmu naprasnosti, što se vidi iz naglog pada vrijednosti dionice, to je, zapravo, oduvijek bio plan, još otkad su se dvije kompanije odvojile 2015. i dogovorile petogodišnje tranzicijsko razdoblje u kojemu bi se PayPal ‘odviknuo‘ od eBaya.

Naime, eBay je 2002. kupio PayPal za sada smiješnih 1,5 milijardi dolara (danas vrijedi stotinjak milijardi) pa ga je 13 godina poslije izdvojio u zasebnu kompaniju, ali zadržao je bliske odnose s njim, pritom jasno zacrtavši mogućnost potpunog rastanka nakon pet godina. U eBayu su odlučili preuzeti veću kontrolu nad svojim platnim prometom nakon isteka tog aranžmana, s tim da će PayPal biti primarna usluga za plaćanje do srpnja 2020. i ostati jedna od opcija za plaćanje sve do 2023.

To bi trebalo biti dovoljno vremena za smanjivanje udjela eBaya PayPalovu u poslovanju, koji ionako pada (trenutačno je oko 13 posto), zato su bombastični naslovi uglavnom neutemeljeni; platni servis odavno se priprema za taj scenarij. Iako ni približno poznat kao PayPal, amsterdamski Adyen već surađuje s velikanima tehnološkog sektora kao što su Uber i Netflix i može se pohvaliti s više od dvjesto različitih metoda plaćanja u više od 150 valuta. U eBayu su odluku obrazložili željom da kupcima ponude veći izbor, a trgovcima smanje troškove.

14. travanj 2024 10:12