25. listopad 2018.

Odvjetnicima treba viša razina zaštite

Zabrinjavajući je porast kaznenih djela počinjenih protiv odvjetnika, pogotovo zadnjih nekoliko godina kada je ubijeno osam odvjetnika, dok ih je 15 fizički napadnuto i teže ozlijeđeno. Ovi su podaci izneseni na okruglom stolu ‘Zašto su odvjetnici bitni: zaštita branitelja vladavine prava’ koji je organiziran u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u sklopu obilježavanja V. Europskog dana odvjetnika. Temu okruglog stola odredila je krovna organizacija odvjetničkih komora Europe – CCBE. ‘Ovim želimo podržati inicijativu Vijeća Europe za donošenjem Europske konvencije o odvjetničkoj profesiji kao učinkovitijeg pravnog instrumenta kojim bi se odvjetnicima zajamčila viša razina zaštite te omogućilo nesmetano obavljanje profesije’, naglasila je Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a.

>>>Pravda za sve: Odvjetnici koji zaključe slučajeve trebali bi imati pravo na neaktivnost

Njezina kolegica Sandra Marković, koja je iznijela podatke o stradanju odvjetnika, rekla je da Hrvatska odvjetnička komora konstantno upozorava na to da su odvjetnici u obavljanju odvjetničke službe sve češće izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju. Josip Šurjak, predsjednik HOK-a, naglasio je povodom 150 godina slobodnog i nezavisnog odvjetništva da su odvjetnici napredovali, ali njihova zaštita nije. ‘S obzirom da je 1868. za cijelo područje Austro-Ugarske uveden tzv. Odvjetnički red koji je omogućio da Komore slobodno i nezavisno od države upisuju u Imenike odvjetnike, pitanje je što se od tada pa do danas u odvjetništvu promijenilo i jesu li odvjetnici danas više podložni napadima nego davne 1868. Odvjetništvo je od tada sigurno napredovalo, ali u pogledu zaštite odvjetnika i odvjetničke profesije nije učinjeno puno. Zadatak svih nas i društva u cjelini je pojačati vladavinu prava radi uspostave pravne države, a što bez zaštite odvjetnika u obavljanju njihove profesije nije moguće.’

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zalaže se da se svim pravnim alatima zaštite odvjetnici u neometanom odvijanju njihove profesije, budući ih se smatra braniteljima vladavine prave, ali i braniteljima ljudskih prava. Izrazio je zadovoljstvo što su Europski odvjetnici inicirali usvajanje Konvencije koju bi donijela Parlamentarna skupština Vijeća Europe radi kvalitetnije zaštite odvjetnika i odvjetničke profesije o kojoj bi odbor ministara Vijeća Europe trebao odlučivati početkom sljedeće godine. ‘Imajući u vidu složene mehanizme donošenja odluka u okviru Vijeća Europe, za sada vam mogu reći samo da čelni ljudi Ministarstva pravosuđa s odobravanjem gledaju na tu inicijativu’, rekao je u svom izlaganju Martinović.