Aktualno
StoryEditor

Odvjetnicima treba viša razina zaštite

25. Listopad 2018.

Zabrinjavajući je porast kaznenih djela počinjenih protiv odvjetnika, pogotovo zadnjih nekoliko godina kada je ubijeno osam odvjetnika, dok ih je 15 fizički napadnuto i teže ozlijeđeno. Ovi su podaci izneseni na okruglom stolu ‘Zašto su odvjetnici bitni: zaštita branitelja vladavine prava’ koji je organiziran u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u sklopu obilježavanja V. Europskog dana odvjetnika. Temu okruglog stola odredila je krovna organizacija odvjetničkih komora Europe – CCBE. ‘Ovim želimo podržati inicijativu Vijeća Europe za donošenjem Europske konvencije o odvjetničkoj profesiji kao učinkovitijeg pravnog instrumenta kojim bi se odvjetnicima zajamčila viša razina zaštite te omogućilo nesmetano obavljanje profesije’, naglasila je Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a.

>>>Pravda za sve: Odvjetnici koji zaključe slučajeve trebali bi imati pravo na neaktivnost

Njezina kolegica Sandra Marković, koja je iznijela podatke o stradanju odvjetnika, rekla je da Hrvatska odvjetnička komora konstantno upozorava na to da su odvjetnici u obavljanju odvjetničke službe sve češće izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju. Josip Šurjak, predsjednik HOK-a, naglasio je povodom 150 godina slobodnog i nezavisnog odvjetništva da su odvjetnici napredovali, ali njihova zaštita nije. ‘S obzirom da je 1868. za cijelo područje Austro-Ugarske uveden tzv. Odvjetnički red koji je omogućio da Komore slobodno i nezavisno od države upisuju u Imenike odvjetnike, pitanje je što se od tada pa do danas u odvjetništvu promijenilo i jesu li odvjetnici danas više podložni napadima nego davne 1868. Odvjetništvo je od tada sigurno napredovalo, ali u pogledu zaštite odvjetnika i odvjetničke profesije nije učinjeno puno. Zadatak svih nas i društva u cjelini je pojačati vladavinu prava radi uspostave pravne države, a što bez zaštite odvjetnika u obavljanju njihove profesije nije moguće.’

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zalaže se da se svim pravnim alatima zaštite odvjetnici u neometanom odvijanju njihove profesije, budući ih se smatra braniteljima vladavine prave, ali i braniteljima ljudskih prava. Izrazio je zadovoljstvo što su Europski odvjetnici inicirali usvajanje Konvencije koju bi donijela Parlamentarna skupština Vijeća Europe radi kvalitetnije zaštite odvjetnika i odvjetničke profesije o kojoj bi odbor ministara Vijeća Europe trebao odlučivati početkom sljedeće godine. ‘Imajući u vidu složene mehanizme donošenja odluka u okviru Vijeća Europe, za sada vam mogu reći samo da čelni ljudi Ministarstva pravosuđa s odobravanjem gledaju na tu inicijativu’, rekao je u svom izlaganju Martinović.

20. travanj 2024 15:24