16. listopad 2017.

Odvjetnik Olujić: Ante Todorić doći će u Hrvatsku u najkraćem roku

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, izjavio je ispred Kulmerovih dvora gdje policija od ranog jutra pretražuje dom obitelji Todorić, da bi pretrage doma i drugih prostorija mogle potrajati cijeli dan.

Istaknuo je da je njegov klijent još u rujnu obavijestio policiju da neko vrijeme neće boraviti u Hrvatskoj iz osobnih i poslovnih razloga te da je 5. rujna u MUP-u odjavio prebivalište. "Obzirom da prati sva ova događanja, medije i portale, doći će u Hrvatsku u najkraćem roku", poručio je odvjetnik.

>>> Sinčić izrazio bojazan da su institucije Todoriću omogućile bijeg kao nekoć Sanaderu

Na pitanje zašto je Ante Todorić promijenio boravište Olujić je kazao da je to učinio jer se zaposlio van Hrvatske. Pojasnio je i da o trajanju izvida i dokaznih radnji, koje su u tijeku, ovisi brzina njegova povratka. Kazao je i da bi od njega bilo neprofesionalno govoriti kada će se u Hrvatsku vratiti Ivica Todorić, pojasnivši da on brani Antu Todorića te da Ivica Todorić nije njegov klijent.

Tjeralica tek ako traženi ne budu dostupni organima gonjenja

Olujić je pojasnio da policija i Državno odvjetništvo najprije moraju utvrditi da se Todorići ne nalaze u Hrvatskoj te da je eventualnu tjeralicu moguće raspisati tek ukoliko tražena osoba bude nedostupna organima gonjenja.

Na novinarski upit u kojem su statusu suprug Todorićeve kćeri Ive, Hrvoje Balent, Olujić je kazao da je Balent jedan od osumnjičenih dok Iva Balent ni na koji način nije obuhvaćena postupkom. Pojasnio je da su sada u Kulmerovim dvorima supruga Ivice Todorića i Hrvoje Balent te ostali članovi obitelji koji nisu bitni za ovaj postupak.

>>> Sloković: Počeo je politički obračun, Todorić nije u bijegu

Istragom su, prema dostupnim podacima, uz Ivicu Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana, obuhvaćeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzorniog odbora posrnulog koncerna Agrokor, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Do sada osmero uhićenih

Od ponedjeljka ujutro, kada su istražitelji počeli pretraživati domove i poslovne prostorije osumnjičenih, uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić i Alojzije Pandžić.

>>>Svi ‘Todorićevi ljudi’: Uhićenja na vrhu Agrokora

Nakon višesatnih pretraga prvi uhićenici očekuju razgovor u državnom odvjetništvu, no njihovi odvjetnici još nisu dobili pozive za ispitivanja. Iz izvora bliskih istražiteljima doznaje se da Todorića, koji je sa sinovima navodno u Londonu, državno odvjetništvo tereti radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će naknadno odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.