Aktualno
StoryEditor

OECD: Pretpostavka za uvođenje temeljnog dohotka je povećanje poreza

25. Svibanj 2017.

Reforme sustava socijalne skrbi koje bi uključile uvođenje temeljnog dohotka zaslužuju temeljito razmatranje ali bi njihova efikasnost u suzbijanju siromaštva zahtijevala uvođenje novog poreza, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Temeljni dohodak ponovo se našao u fokusu interesa nakon potresa na tržištu rada koje je, između ostalog, prouzročila i učestala upotreba robota u proizvodnji. Tako je Finska već pokrenula odgovarajući pilot projekt a talijanska oporbena stranka Pet zvjezdica najavljuje uvođenje "građanske plaće" ako dođe na vlast. U slučaju da se ukinu postojeći sustavi socijalne skrbi a novac se preusmjeri u isplatu bezuvjetnog paušalnog dohotka svim radno sposobnim građanima, njegov će iznos biti manji od socijalnih naknada koje trenutno dobiva većina primatelja, upozorava OECD u istraživanju objavljenom u srijedu.

>>> Kanadski ministar: Bezuvjetni temeljni dohodak ljudima nudi šansu za poduzetništvo

"Zato bi isplata socijalno i politički relevantnog iznosa temeljnog dohotka vjerojatno zahtijevala dodatne rashode u sektoru socijalne skrbi, a time i više porezne prihode", poručuju iz OECD-a.

U bilješci sa skiciranim simuliranim scenarijima za pojedine zemlje u OECD-u su zaključili da bi stope siromaštva u Finskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji porasle dok bi u Italiji ostale nepromijenjene. U Francuskoj te u nešto manjoj mjeri u Finskoj i Velikoj Britaniji kućanstva sa srednjim dohotkom bila bi na dobitku jer trenutno ne ispunjavaju uvjete za naknade bazirane na kvalificiranoj razini primanja.

>>> Bezuvjetni dohodak možda je najgori odgovor na posljedice automatizacije

Nijedna zemlja nije zasada provela tako radikalnu reformu sustava socijalne skrbi, ali se o pojmu koji ima pristaše širom političkog spektra vodi žestoka rasprava. Finski projekt trebao bi pokazati može li bezuvjetni temeljni dohodak predstavljati osnovu za prihvatljivi novi ekonomski model.

>>> Manjak stresa i dobro mentalno zdravlje u finskom eksperimentu s temeljnim dohotkom

Građani Švicarske odbacili su tu zamisao na prošlogodišnjem referendumu. Temeljni je dohodak zagovarao i kandidat socijalista na nedavnim predsjedničkim izborima u Francuskoj Benoit Hamon, tvrdeći da bi se financirao porezom na robote koji zamjenjuju ljude.

25. travanj 2024 17:17