Aktualno
StoryEditor

Oglasi na zvjezdanom nebu: Izvanzemaljske reklame čitaju misli prolaznika

08. Lipanj 2019.

Redovite promatrače noćnoga neba i sve ostale koji samo povremeno podignu glavu s ovozemaljskih briga i upere pogled prema zvijezdama mogla bi za koju godinu iz svemirskog mraka zaskočiti svjetleća reklama za Marsove čokoladice Milky Way ili orbitalna kampanja bilo kojega drugog brenda spremnog uložiti u oglas na zaslonu koji kruži oko majčice Zemlje.

Vanjski oglasni sustavi koji mogu otkriti spol, dob i emocije potencijalnih potrošača nisu više ni tako nova stvar. Svima koji se zateknu u pravo vrijeme na pravome mjestu prikazuju relevantne oglase. No ima i onih koji reklame naveliko planiraju postaviti u orbitu

Nije ovdje riječ ni o kakvom pretjerivanju, ironiziranju ili nekim znanstvenofantastičnim projekcijama komunikacijske nam budućnosti, nego o sasvim izglednoj budućnosti vanjskog oglašavanja kako je vidi ruska startup-tvrtka StartRocket. Ti ambiciozni Rusi planiraju, naime, već dogodine u Zemljinu orbitu lansirati prvu skupinu od više desetaka malenih satelita CubeSat koji bi ondje gore, na visini od oko 450 kilometara, formirali prvi orbitalni zaslon namijenjen izvanzemaljskom oglašavanju.

Pronađu li investitore prvi bi se oglasi na zvjezdanome nebu mogli ukazati 2021. i biti po pojedinim dijelovima zemaljske kugle vidljivi u intervalima od šest minuta.

Stigla 1984.

Prema podacima WARC-a (World Advertising Research Center), ulaganje u DOOH (engl. digital out of fome), jedan od najvažnijih ovogodišnjih marketinških trendova, raste i od 2018. do 2021. globalno će nastaviti rasti prema stopi od desetak posto na godinu.

Budućnost je stigla i digitalni paneli postavljeni na visokofrekventne lokacije već su neko vrijeme opremljeni kamerama, prikupljaju podatke u stvarnom vremenu i nude prolaznicima koji se zateknu na pravome mjestu i u pravo vrijeme za njih relevantne oglase.

Takvo prikupljanje podataka, a posebno upotreba tehnologije prepoznavanja lica radi što preciznijeg ciljanja oglasa, otvara nove marketinške mogućnosti i širi perspektivu, ali i potiče raspravu o privatnosti te sumnjičavost i negodovanje zbog pomalo nam nadošle ‘1984.‘.

Sveti sadržaj Sjećate se ‘Minority Reporta‘, kod nas prevedenog kao ‘Specijalni izvještaj‘, Spielbergova ZF-a ili futurističkog neonoira s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi?

Sjećate li se kako policajcu Johnu Andertonu koji izgubi sina u zamišljenoj 2054. sa svih strana iskaču personalizirane reklame na mnogim zaslonima koje ga pitaju je li pod stresom, trebaju li mu praznici i želi li možda popiti jedan Guinness?

Taj je film bio izravno nadahnuće britanskoj kompaniji Bidooh koja je svoje ‘bilboarde‘ opremila kamerama, kontrolnim pločama i tehnologijom za prepoznavanje lica koja omogućuje praćenje prolaznika i preciznije serviranje prilagođenih im oglasa. Vanjski oglasni sustavi koji mogu otkriti spol, dob i emocije potencijalnih potrošača nisu više ni tako nova stvar.

Takvim je sustavom, primjerice, već nekoliko godina opremljen i planetarno popularni zaslon na londonskom Piccadilly Circusu, no u kompaniji Land Securities koja njime upravlja tvrde da ne prikupljaju i ne pohranjuju osobne podatke.

Cijeli članak pročitajte u posebnom prilogu Agencijsko bilo koje dolazi s novim brojem Lidera.

20. travanj 2024 07:52