Aktualno
StoryEditor

OGORČENI: Prka Đurašić - Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu

04. Veljača 2019.

Slijedom tekstova i reakcija koji je pokrenuo intervju Kristine Ercegović, vlasnice Business caféa, javilo nam se još mnoštvo nezadovoljnih poduzetnica i poduzetnika koji imaju osjećaj da se bore s vjetrenjačama.

Jedna od njih je i Anita-Slavica Prka Đurašić, vlasnica i direktorica škole stranih jezika ‘EuroBIZ Centar‘ u Zagrebu, koja šestu godinu plovi poduzetničkim vodama. Ona smatra kako je poduzetnička klima u Hrvatskoj ‘loša i nimalo poticajna‘, ali da daleko od toga nije ni investicijska klima.

- Mi poduzetnici crpimo snagu i energiju iz nas samih, visoko smo motivirani i imamo samoinicijativu. Međutim, potrebni su nam i vanjski uvjeti, kao što je čvrst pravni okvir, nagrađivanje u obliku smanjenja poreza i doprinosa i društveno priznanje. Umjesto toga, izloženi smo stalnim promjenama zakonske regulative što jako loše utječe na naše poslovanje, izjednačava nas se s onim poduzetnicima koji su nešto pronevjerili, nisu plaćali radnike, ostali dužni porez, te nam se blati tako ugled u javnosti što opet vrlo negativno utječe na našu konkurentnost i poslovanje – smatra vlasnica EuroBIZ-a.

Sve to dovodi do toga da se o poduzetnicima stvara slika lopova, ali lopova kojeg treba dobro izmusti kroz poreze i kazniti ga što radi, zapošljava i puni državnu blagajnu. Stalne promjene zakona koje često imaju retroaktivno djelovanje, te njihova implikacija utječu loše i na poslovanje poduzetnika.

- Osim toga, pozivaju se nezaposleni s burze da uz pomoć poticaja otvaraju svoj biznis, a s druge strane ih dočeka nesigurnost na tržištu, visoki porezi i nefleksibilan Zakon o radu, zbog čega ih većina već u prvoj godini postojanja zatvori. Stječe se tako dojam, da je državi samo važno nezaposlene skinuti sa statistike HZZO-a, te ih gurnuti u rizik samozapošljavanja. A to nije i ne može biti temelj motivacije zbog koje netko kreće u poduzetništvo – govori Anita-Slavica Prka Đurašić.

Javite nam se sa svojim poduzetničkim pričama o ‘mlaćenju mrtvog konja‘, o problemima s kojima ste se susreli, ispričajte svoje sudare s birokracijom kako se ne bi ponovili vašim kolegama. Vaša reagiranja očekujemo na našoj adresi elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Lošu poduzetničku klimu povećava i činjenica, da se poduzetnike iskorištava i tereti ih se dodatno povećanjima poreza i doprinosa koja očito za cilj imaju samo napuniti državni proračun iz kojeg se onda dijele ta sredstva za krpanje, primjerice neuspješnog poslovanja naših brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te za neopravdano velike plaće i prevelik broj radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, financirajući time i nabrekli administrativni aparat i tromu birokraciju koja nije na usluzi, nije servilna svojim građanima odnosno poduzetnicima koji ih plaćaju – kaže ona.

Svi poduzetnici u Hrvatskoj imaju skoro iste probleme, pa su zahtjevi koje bi uputili prema vladajućima, mahom isti.

- Mi od naše Vlade želimo da nam bude partner, a ne prepreka u poslovanju. Nadam se da će zahtjevi poduzetnika prema Vladi i ministrima pasti na plodonosno tlo. U tom našem traženju važno je ostati, kao i u biznisu, hladne glave i tražiti ispunjenje zahtjeva kao što to činimo na poslovnim sastancima ili pregovorima s klijentima. Poduzetnici i Vlada moraju biti partneri koji su u dijalogu. Međutim, mnogi su tu koji nisu nikada radili u privatnom sektoru, nemaju ni dana staža u njemu, pa im je zasigurno teško shvatiti te zahtjeve i adekvatnom brzinom i servilnošću odgovoriti na njih. Stoga i u Vladi i kod svih mjerodavnih trebamo partnere koji dolaze iz privatnog sektora, koji su bar neko vrijeme proveli u njemu i koji razumiju naša traženja. Jer ta su traženja i zahtjevi ipak tu za opći boljitak svih nas. I za razvoj gospodarstva, i za privatni sektor, i za zapošljavanje, i za ostanak u Hrvatskoj i za stvaranje budućnosti našoj djeci. Smatram osobno da nas je dovoljno kao kritična masa s konkretnim zahtjevima s kojima tražimo izlaz i ove situacije. Stoga nas se ne može zanemariti – zaključuje Anita-Slavica Prka Đurašić.

Kako bi se poduzetnička klima popravila, nužno je: • osluškivati poduzetnike kao generatore gospodarstva • nagrađivati njihov težak i predan rad smanjenjem poreza i doprinosa • smanjiti radna mjesta u administrativnom aparatu, te velik dio njih zaposliti u privatnom sektoru gdje trenutno zbog velikog vala iseljavanja manjka radne snage, • smanjiti i bitno pojednostavniti birokratske procese • stvoriti čvrst pravni okvir za stabilno poslovanje kojim će se poduprijeti poduzetništvo • privući investicije i potaknuti strana ulaganja u Hrvatsku • fleksibilizirati Zakon o radu u skladu s realnim potrebama na tržištu • rasteretiti rad tako što će se smanjiti progresivno oporezivanje dohotka i socijalnih doprinosa • potaknuti izvoz uz jaku kunu koja utječe na prihode i poslovanje izvoznika, jer smo malo tržište koje je prinuđeno na izvoz.

Sutra Lider donosi priču Slavice Gerkeš, vlasnice turističke agencije Dominium, te suvlasnice u tvrtki za upravljanje nekretninama Dominatto.

25. travanj 2024 00:02