Aktualno
StoryEditor

Okrugli stol ‘Kako poreznom reformom potaknuti investicije‘ - Marić kontradiktornost nije ‘popušio‘

05. Srpanj 2018.

Turistički sektor u četvrtak na okruglom stolu „Kako poreznom reformom potaknuti investicije“, u organizaciji Hrvatske udruge turizma i Hrvatske udruge poslodavaca, nije uspio uvjeriti Zdravka Marića, ministra financija, da će se zbog jedne od najvećih stopa PDV-a u europskom turizmu, kakvu ima Hrvatska, broj investicija hotelijerskog sektora drastično smanjiti. Prema studiji ‘Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva‘, koju je ranije predstavio HGK, to konkretno znači 2,5 milijardi eura manje investicija do 2030. godine.

Hotelijerski sektor već dugi niz godina lobira da se porezna stopa na smještaj i ugostiteljstvo u najmanju ruku izjednači s konkurentskim zemljama na Mediteranu. Imamo najveću stopu na ugostiteljstvo (25 posto) i pri vrhu smo s poreznom stopom na smještaj (13 posto). I to uvijek jednom te istom tezom ‘ako država ne smanji PDV, nećemo investirati‘. Tu tezu do sada opravdanom nije smatrao niti jedan ministar financija pa tako ni Zdravko Marić. – U srpnju ćemo predstaviti novi krug porezne reforme koju smo započeli prije dvije godine i ona će se sastojati ponovno od niza zakona, neće se odnositi samo na PDV. Međutim turizam nije aktualna tema na stolu. Cjenovna konkurentnost usluga se ne promatra samo iz perspektive porezne stope – komentirao je Marić.

Hotelijeri su već ‘prijetili‘ da će usporiti s investicijama ukoliko i dalje budu porezno najviše opterećeni na Mediteranu, međutim situacija na terenu to kontinuirano opovrgava. Naime, prema podacima Ministarstva turizma u posljednje tri godine rastu najavljene investicije pa je tako u 2016. godini najavljeno 676 milijuna eura investicija, 2017. godine oko 800 milijuna eura te u 2018. oko 940 milijuna eura, odnosno gotovo 40 posto više nego 2016.. Građevinski sektor jedva prati hotelske investicije, to im je glavni izvor zarade.

Hotelske kompanije jednostavno moraju investirati da bi mogle opravdati povećanje cijena i ostati konkurentnima, bez obzira na državnu politiku.

>>>HGK i hotelijeri: Stopu PDV-a u turizmu treba smanjiti na 13 pa na 10 posto

Veljko Ostojić, koji se nakon nekoliko godina samozatajnog rada u Agrokoru, (najprije kao predsjednik Uprave Karisme, a zatim Agrolagune), ponovno pojavio u javnosti kao direktor novoosnovane Hrvatske udruge turizma, na okruglom stolu je Mariću odgovorio da će turistički sektor, bez obzira što fiskalno nije u fokusu Vlade u ovom krugu reformi, nastaviti dokazivati iz godine u godinu da je fiskalno rasterećenje sektora dobro, ne samo za turizam, nego i za cjelokupno gospodarstvo. – Zadnjih mjeseci puno se priča o demografskim problemima. Veliki hotelijeri svjesni su da su plaće u sektoru relativno niske i da će ih, ukoliko žele zadržati radnike, morati značajno povećati. Prema njihovim izjavama, oni bi, u slučaju uvođenja diferencirane stope PDV-a, dio rasterećenja usmjerili na povećanje plaća radnika. To je jasan i konkretan doprinos zaustavljanju odljeva radnika – izjavio je Ostojić.

Studija koju je prisutnima (među kojima je bilo najmanje hotelijera) predstavio Branko Bogunović iz tvrtke HD Consulting, kaže da bi optimalna porezna stopa u turizmu, kojom bi se održao postojeći investicijski ciklus, trebala iznositi 10 posto, što bi, kako kaže Bogunović, kratkoročno predstavljalo fiskalni rizik, ali bi dugoročno bilo korisno za investicije. Na Okruglom stolu Bogunović je istaknuo da bi Vlada možda trebala "staviti novac na nešto, što ne mora biti nužno turizam" jer da "ovakva disperzija rasterećenja nema puno efekata".

>>>Marić: Rebalans proračuna nepotreban, porezno rasterećenje od rujna

Marić je odgovorio da je porezni sustav cjelovit i sveobuhvatan i da se jedan segment ne može odvajati od drugoga. "Zato nikada nismo razmišljali samo o PDV-u" – istaknuo je Marić.

Boris Cota, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu podsjetio je da se niža stopa PDV-a ne bi prelila na potrošače (kao što nije ni kada je u ugostiteljstvu ranije spuštena na 13 posto pa je opet povećana na 25), ali bi smanjenje imalo utjecaja na profitabilnost kompanija koje bi dio profita investirale.

Za smanjenje stope PDV-a turističkom sektoru ima puno argumenata za i protiv. Činjenica je da se sektor do sada dobro snalazio bez državnih intervencija i da, za razliku od drugih sektora, bilježi zavidan rast, bez obzira na fiskalne prepreke. S druge strane, niti jedan rast ne traje vječno i svakako bi bilo pametno intervenirati sada, u dobrim godinama, da se taj rast nastavi dugoročno. No Vladini potezi rijetko imaju dugoročnu notu. Dugoročno uglavnom znači "neka to rješava netko drugi u svom mandatu".

24. travanj 2024 20:21