Aktualno
StoryEditor

Okrugli stol: Laž je da će zdravstvo biti tajkunizirano, tu obmanu šire lokalni političari

16. Studeni 2017.

Na okruglom stolu koji je u četvrtak u Hrvatskom saboru organizirala stranka Promijenimo Hrvatsku, kao netočne su odbačene najave da će promjene Zakona o zdravstvu dovesti do privatizacije i amerikanizacije zdravstva te je zaključeno da će se njima uvesti reda i dramatično poboljšati kvaliteta "opasno ugrožene primarne zdravstvene zaštite".

- Laži i obmane prema kojima će se zdravstvo privatizirati šire ravnatelji domova zdravlja i lokalni čelnici, jer štite svoje interese, odnosno trošenje zdravstvenog novca na uhljebe i birokrate. Lokalni političari imaju medije pod kontrolom, zbog čega se bez osnova širi strah od ‘tajkunizacije‘ u medicini, kazala je povjerenica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite za južnu Dalmaciju, Marija Divić.

Dodala je da zdravstvo za hrvatske građane ostaje besplatno, kao i do sada.

- Pravi obiteljski liječnik je onaj koji stari zajedno s pacijentom, koji zna sve o njemu. No, u Hrvatskoj toga je sve manje. Zbog odustajanja od plaćanja specijalizacija, imamo sve neiskusnije liječnike, sve više onih koji odlaze van, imamo timove bez liječnika, upozorila je domska liječnica Sanja Klaić Grotić, koja se zalaže za promjenu zakona prema kojoj će i domski liječnici moći biti koncesionari. Ustvrdila  je da je usluga kod koncesionara daleko kvalitetnija nego kod domskog liječnika.

>>>Kujundžić: Uskoro plaćanje 870 milijuna kuna za dugove veledrogerijama

Doktor Petar Lozo ocijenio je kako je hrvatski zdravstveni sustav postavljen naopačke, jer se najmanje novca izdvaja za najvažniji dio, odnosno za primarnu zdravstvenu zaštitu. Zaključio je da je najveći problem u upravljačkoj eliti, odnosno u političarima koji, kazao je, upravljaju zdravstvom gledajući svoje, a ne interese građana.

- Kao posljedicu imamo činjenicu da čak oko 400.000  žena nema svoga ginekologa, naglasio je Lozo.

S time da je upravljanje problem složio se demograf Stjepan Šterc. Kazao je da je stanje u Hrvatskoj, a posebno u demografskom pogledu, još i puno gore nego što javnost zna te je ponovno upozorio da je ugrožen opstanak cijele populacije.

>>>Predsjednica RH: Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pozvao je sve političke stranke da podrže najavljene reforme "kako bi se riješili dugogodišnji problemi primarne zdravstvene zaštite".

Sudionici okruglog stola ‘Jačanje javnog zdravstva i dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima uređenjem zdravstvenog sustava‘ - predstavnici udruženja liječnika koncesionara Primarne zdravstvene zaštite (Hrvatska udruga koncesionara PZZ,  KoHOM, Povjerenstvo PZZ HLZ), domskih liječnika, medicinskih sestara, Udruge za prava pacijenata i pacijenti, ali i saborski zastupnici Goran Dodig (HDS), Goran Aleksić (Snaga), Ivan Kirin (HDZ) i demograf Stjepan Šterc složili su se da treba podržati izmjene zakona o zdravstvu, jer bi inače obiteljska medicina u Hrvatskoj mogla propasti, a građani ostati bez liječnika primarne zdravstvene zaštite.

19. travanj 2024 21:35