Aktualno
StoryEditor

OmoLab lansira kampanju za aplikaciju koja osobama s disleksijom pomaže s čitanjem

26. Ožujak 2019.

Tvrtka OmoLab će 27. ožujka u 11,30 sati na Funderbeam platformi lansirati kampanju za mobilnu aplikaciju OmoReader koja pomaže u čitanju osobama s disleksijom radi financiranja putem burze za startupove. Temelj ovog asistivnog rješenja je OmoType pismo, posebno oblikovano i prilagođeno za osobe s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja. OmoReader u Hrvatskoj ima više od 4000 korisnika od kojih je više od 1000 osoba s disleksijom. Osim toga, potpisani su ugovori s malim i velikim izdavačkim kućama koje integriraju OmoType i OmoReader rješenja u svoja digitalna i tiskana izdanja.

- Daljnji razvoj i izlazak na strana tržišta financirat ćemo ulaganjem u kapital putem Funderbeam SEE platforme. Na ovaj način nudimo investiranje svim onima koji žele podržati razvoj ovog jedinstvenog projekta. Minimalno ulaganje u OmoLab iznosi 250 eura, a opširnije informacije o tvrtki i budućem poslovanju bit će dostupne na Funderbeam platformi nakon objave kampanje – istaknuo je Petar Reić, osnivač i vlasnik tvrtke, inženjer grafičke tehnologije i magistar novinarstva i odnosa s javnošću, koji se cijeli radni vijek bavi vizualnim komunikacijama.

OmoLab okuplja stručnjake, tvrtke i institucije različitih profila s ciljem razvoja alata za osobe s teškoćama čitanja i višestruko je nagrađivani startup, primjerice na prošlogodišnjem Zagreb Connectu u kategoriji najboljih startupova dobio je nagradu od 160.000 kuna.

- Ideja za razvoj aplikacije OmoReader je nastala još 2014., nedugo nakon što je kod moje kćeri uočena disleksija. Radi se o primarno fonološkom poremećaju odnosno teškoći u povezivanju grafema i fonema, slike i glasa slovnog znaka. No primarno sučelje pri čitanju je pismo, font. Postojeći fontovi za osobe s disleksijom nisu oblikovanjem, korisničkim iskustvom ni učinkovitošću odgovarali njihovim potrebama. Naime, disleksija je izrazito individualna, odnosno problemi prilikom čitanja su vrlo različiti. Stoga smo fontu pristupili kao nečem dinamičnom, prilagodljivom individualnim potrebama. Na istraživanja i razvoj su potrošene tisuće sati, kao i na okupljanje ljudi, tvrtki i institucija koje su radile na tome – kaže Reić.

Najprije je razvijen OmoType font sustav s 52 različita stila koji je oblikovao Marko Hrastovec, tipograf i dizajner. Profesorica logopedije Nina Kupusović vodila je ispitivanja OmoType fonta u suradnji s Udrugom Dyxy i Dječjom poliklinikom u Splitu. Kako bi olakšali prilagodbu OmoType fonta i omogućili druge funkcije koje olakšavaju i poboljšavaju čitanje u suradnji s digitalnom agencijom Locastic, OmoLab je razvio mobilnu aplikaciju OmoReader.

- Locastic je uložio značajno više svojih resursa nego smo im mogli platiti kako bi početnu ideju podignuli na viši nivo. Besplatne e-knjige plod su suradnje s Bulaja Nakladom i CARNET-om. Algoritam korišten za rastavljanje riječi na slogove rezultat je izvornog znanstvenog rada ‘Postupak automatskoga slogovanja temeljem načela najvećega pristupa i statistika slogova za hrvatski jezik‘, autorica Ane Meštrović i Sande Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku i Mihaele Matešić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U projektu je od samih početaka Zoran Birimiša, konzultant za EU fondove, koji je prvotnu ideju uobličio u poslovni pothvat i najzaslužniji je za osvajanje Zagreb Connecta, a Jovica Popović, magistar računarstva je IT supervizor. Dogovorili smo suradnju sa sjajnom ekipom s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na daljnjem razvoju OmoReadera – kaže Reić.

[caption id="attachment_379886" align="aligncenter" width="750"]Funderbeam Petar Reić[/caption]

OmoReader je dosad predstavljavljen u knjižnicama, školama, galerijama, roditeljima i edukacijskim profesionalcima. Reić ističe da je ovakav projekt vrlo skup skup i kad zbroji novac i resurse koje je uložio OmoLab i njegovi partneri, posebno Locastic, uloženo je više od dva milijuna kuna.

Reić želi još razviti alate koji bi omogućili lakše i zabavnije ostvarivanje veze grafem-fonem, što je temelj lakšeg čitanja kasnije, kao i protokol za ranu detekciju disleksije, ali trenutačno je OmoLab usmjeren na razvoj web aplikacije OmoReader kako bi proširili bazu korisnika i omogućili nove funkcije.

20. travanj 2024 10:14