08. srpanj 2018.

Online maloprodaja u Europi prošle godine rasla 11 posto na 534 milijarde eura

Online maloprodaja u Europi porasla je 2017. godine za 11 posto na 534 milijarde eura, ove se godine očekuje rast od 13 posto, odnosno promet od 602 milijarde eura, dok je 2013. iznosio 307 milijardi eura, navodi se u u godišnjem e-commerce izvještaju koji zajednički rade Ecommerce Europe i EuroCommerce. Ovdje pročitajte izvještaj.

“Na tržištima na kojima je prilagođavanje još uvijek sporo za brži napredak bitno je veće ulaganje u komunikacijsku i logističku infrastrukturu što je ključno za brži napredak online trgovine“, rekao je glavni direktor EuroCommercea Christian Verschueren.

>>>Online prodaja uništava maloprodaju – samo u Britaniji zatvara se 10.000 trgovina

Online trgovina na malo najrazvijenija je u zapadnoj Europi, s približno 68 posto ukupnog europskog online maloprodaje. To se može pripisati uglavnom naprednoj infrastrukturi zemalja zapadne Europe, visokom penetracijom interneta i visokom razinom povjerenja potrošača i poznavanjem online kupovine, kako piše Mreža.

Južna Europa, sjeverna Europa i istočna Europa imaju manji udio u europskoj e-trgovini - udjeli su 12 posto, 8 posto i 6 posto. Međutim, u tim je dijelovima Europe rast online trgovine najbrži, na primjer, rast u Rumunjskoj je u 2017. godini bio čak 37 posto.

Najveće tržište e-trgovine u Europi je u Velikoj Britaniji (178 milijardi eura), slijede Francuska (93,2 milijarde eura) i Njemačka (93 milijarde). Velika Britanija ima i najviši udjel e-trgovine u nacionalnom BDP-u - u 2017. godini bio je 7 posto, a u ovoj godini očekuje se udjel od 8 posto BDP-a.

>>>Online šoping sve popularniji

U izvješću se navode najveće prepreke rastu online trgovine za kupce: brzina odnosno kašnjenje u isporuci problem je za 17 posto kupaca te tehnički propusti online trgovina za 13 posto kupaca. Najbolje logističke usluge za online trgovinu su u Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švedskoj.