Aktualno
StoryEditor

Online prodaja uništava maloprodaju - samo u Britaniji zatvara se 10.000 trgovina

03. Srpanj 2018.

Prigradski šoping centri su prazni, mali dućani se zatvaraju, veliki trgovački lanci bankrotiraju, američki i britanski trgovci nalaze se usred krize. Strah se širi i među trgovcima u EU, a jedan od glavnih krivaca za to je tzv. učinak Amazona gdje online trgovina sve više uništava tradicionalan šoping, piše T-Portal.

Poznati američki trgovački lanci Sears, Wallgreen i Gap do kraja godine zatvorit će 11 tisuća prodajnih mjesta, a zatvaranje trgovina najavili su i JC Penny, te nekada najveća robna kuća na svijetu Macy‘s. U prošloj je godini bankrotiralo deset maloprodajnih mjesta, bez posla je ostalo 89 tisuća prodavača, a do kraja iduće godine prema predviđanjima zatvorit će se 9,8 milijuna četvornih metara trgovačkog prostora. Jedna od žrtava online trgovine je i poznati lanac trgovina dječjim igračkama Toys‘R‘Us koji je prošle godine bankrotirao.

>>>Razorni grom online tržišta pogodio i H&M

Rekordnih 5800 trgovina lani je zatvoreno u Ujedinjem Kraljevstvu, a do kraja ove godine svoja vrata zatvorit će njih još 10 tisuća. Trgovine Marks&Spencer koje su nekad radile i u Hrvatskoj mogu se pronaći još samo u središtu Londona, a do prosinca 13 prodajnih mjesta će zatvoriti svoja vrata.

‘Sve po jedan dolar‘

Nekad krcate šoping zone diljem SAD-a i Britanije danas naseljavaju rijetki antikvarijati, te superjeftini lanci koji prodaju ‘sve po jedan dolar‘, ali čak se i oni bore za svakog kupca. Kriza se širi i na ostatak Europe koje jednako tako sustiže učinak Amazona. Online trgovina u SAD-u raste nevjerojatnom stopom od 15 do 20 posto godišnje stoga ne čudi da je vlasnik Amazona Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, a daleko od njega nije ni vlasnik konkurentske Alibabe Jack Ma koji je najbogatiji Kinez. Tu je i indijski Flipkart čija popularnost iz dana u dan raste, a jednako kao i Amazon ova online trgovina započela je prodajom knjiga nakon čega se proširio na različita područja.

Online trgovina znatno je isplativija od tradicionalnih prodavaonica jer nisu potrebna velika ulaganja u uređenje prodajnih mjesta i prodajno osoblje, već samo dobro organizirana skladišta i brza dostava na kućnu adresu, a kupci ju preferiraju jer ne moraju trošiti novac i vrijeme na prijevoz do šoping centra i gubljenje vremena na blagajnama i ispred kabina za isprobavanje odjeće.

>>>Britanski maloprodajni div gasi više od sto trgovina

No, online konkurencija nije jedini problem maloprodaje. Tu su megalomanski šoping centri koji su neko vrijeme nicali kao gljive poslije kiše što je dovelo do zasićenja tržišta, a koje je pojela recesija i sve veća štedljivost kupaca.

Krizu je donedavno proživljavao i zagrebački Westgate u kojemu su brojni lokali bili prazni sve dok ga nije preuzela austrijska investicijska grupa Focus Invest čiji je glavni šef Denis Čupić obećao njegovu renesansu.

Doživljaj umjesto nove odjeće

Krizi kumuje i milenijska generacija koja će radije novac potrošiti na iskustvo umjesto šoping, a i kad kupuju novac će potrošiti na kvalitetnu robu. Interes i ukus potrošača se promijenio što je presudilo Toys‘R‘Us-u jer današnja djeca više uživaju u video igrama nego plišanim medvjedićima i lutkama.

>>>Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3,500 trgovina u SAD-u

Velike modne lance potresa kriza čiji uzrok leži u logici brze mode, što dokazuje slučaj H&M-a koji je nagomilao 3,5 milijarde eura vrijednu neprodanu robu zahvaljujući ideji da se nove modne kolekcije jeftine odjeće smjenjuju gotovo svaki tjedan. Osim nepromišljenih marketinških kampanja kao što je nedavna ‘najcool majmun u džungli‘, kupci im zamjeraju neuredne prodavaonice, manjak osoblja, ali i sustavnog zagađivanja okoliša, te korištenja dječje radne snage u Aziji.

- Očekuju nas velike društvene i ekonomske promjene. Ono što se danas događa nama i Amerikancima, dogodit će se u svim razvijenim ekonomijama, jer online trgovina naprosto proždire maloprodajni sektor‘, ističe britanski savjetnik za maloprodaju Richard Hayman.

20. travanj 2024 14:56