Aktualno
StoryEditor

Op2M stručnjaci potaknuli diskusiju o validaciji internog modela procjene ECL-a

25. Travanj 2019.

Tvrtka Op2M organizirala je u srijedu 17. travnja IFRS 9 ECL models back-testing and validation Business Breakfast na kojem su se okupile financijske instititucije različitih profila.

Tijekom Business Breakfasta opisane su ključne potencijalne implikacije rizika korištenih modela kreditnog rizika, kao i važnost njihovog back-testinga i validacije, te su razjašnjene ključne korektivne mjere u cilju minimizacije utjecaja rizika modela na objektivnost procjene vrijednosti kreditnih izloženosti u portfeljima poslovnih banaka.

Polaznici su iskoristili ovu priliku za diskutiranje o iskustvima i izazovima u području validacije i back-testinga ECL modela unutar implementacije IFRS 9 standarda i s time povezanim otvorenim pitanjima među kojima je i osmišljavanje i spremnost financijskih institucija za implementiranje šireg okvira za upravljanje modelima kreditnog rizika koji pokrivaju životni ciklus relevantnih financijskih instrumenata, kojega je pod-okvir za back-testing i validaciju sastavnim dijelom.

Spomenuti pod-okvir za back-testing i validaciju minimalno uključuje:

► Upravljanje modelima kreditnog rizika ► Jasne uloge i odgovornosti u procesu back-testinga i validacije ► Opseg i metodologija validacije ► Dokumentiranost ► Nezavisni pregled i ocjena procesa back-testinga i validacije modela

Stručnjaci Op2M tima su tijekom prethodnog razdoblja osmislili i operativno vodili brojne projekte tijekom kojih su pomogli različitim financijskim institucijama i regulatorima u SEE Regiji implementirati sve ključne procese, sustave, modele, organizacijske prilagodbe, interne akte i odluke, kao i kako prenijeti potrebna znanja i kompetencije potrebne za uspostavu pune usklađenosti sa zahtjevima IFRS 9 standarda.

Sudjelovanje na Business Breakfastu bila je prilika i da se polaznici upoznaju s dvije Op2M linije usluga koje mogu olakšati tranziciju institucija: Op2M/Valuator i Op2M/Validator.

Više informacija o uslugama pronađite u brošurama koje možete preuzeti na Op2M web stranici.

KOMENTARI POLAZNIKA EVENTA:

Hvala na odličnom eventu (odlična organizacija, problematika sažeto i jasno iznesena - potpuno ispunjena očekivanja)

Prezentacija je bila izuzetno korisna i interesantna te se nadam da ćemo uspjeti implementirati nova znanja u poslovne procese. Hvala cijelom Op2M timu na odličnoj prezentaciji.

Izvrsno! Zahvaljujem na svemu, zaista je bilo zanimljivo i korisno, svaka čast na organizaciji.

Nadam se da će biti sličnih prilika i u budućnosti.

20. travanj 2024 08:20