Aktualno
StoryEditor

OPEC-ovi signali o ‘izvanrednim mjerama‘ poduprli cijene nafte

10. Listopad 2017.

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara, poduprte signalima iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača da bi mogli poduzeti dodatne mjere kako bi dugoročno smanjili višak u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,62 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovanje u minusu 1,38 dolara.

>>>Azijski ulagači oprezni, čekaju se odluke Feda

Američka su tržišta danas zatvorena zbog praznika a u elektronskoj trgovini nije bilo značajnijih promjena u cijeni te se barelom trgovalo po 49,53 dolara. U petak je zaključila trgovinu u minusu 1,50 dolara.

Na kraju prošlog tjedna cijene su prigušila obnovljena strahovanja od prekomjerne opskrbe nakon što su proizvođači počeli osiguravati buduće aktivnosti bušenja od nepovoljnih cijena, čime po tumačenju analitičara Bank of America "mogu ograničiti osjetljivost proizvodnje na cijene na fizičkom tržištu i nastaviti povećavati proizvodnju u 2018. godini".

Od kraja kolovoza osigurano je oko 115 milijuna barela nakon neuobičajeno niske razine aktivnosti osiguranja u prvoj polovini godine.

>>>Smanjena bliskoistočna proizvodnja podigla cijene nafte prema 56 dolara

U ponedjeljak su tržišta poduprli signali iz OPEC-a da bi mogli poduzeti dodatne mjere kako bi smanjili prekomjernu opskrbu. Tako je glavni tajnik OPEC-a Mohamad Barkindo u nedjelju izjavio da su u tijeku konzultacije o mogućem produljenju sporazuma o smanjenoj opskrbi i nakon ožujka iduće godine.

Dodao je i da očekuju da će se još više država izvoznica priključiti dogovoru, možda već na sastanku krajem studenog.

Također je napomenuo da će članice OPEC-a i drugi proizvođači možda morati poduzeti "izvanredne mjere" kako bi osigurali dugoročnu ravnotežu na tržištu.

>>>Cijene nafte na najvišoj razini u gotovo pet mjeseci

- Cijene nafte teško pronalaze smjer. Ulagači često mijenjaju mišljenje pod utjecajem mješovitih naznaka, zaključuje Hans van Cleef iz ABN Amroa.

- Veliki su izgledi da u tjednima do sastanka OPEC-a a neće biti značajnijih promjena u cijenama, dodaje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 54,47 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

18. travanj 2024 06:51