Aktualno
StoryEditor

Operacija Agrokor? Adris i Atlantic povezuje zajednički interes, ali ne i mete

24. Rujan 2017.

Snažno je u hrvatskom medijskom i poslovnom okružju odjeknula priča koju je plasirao Jutarnji list, da Atlantic i Adris dogovaraju osnivanje konzorcija koji će pokušati preuzeti dijelove Agrokora. Pa iako priča zvuči logično, ipak ima nekoliko rupa zbog kojih ‘ne drži vodu’.

>>>Plenković: Infobip se pozicionirao u Istri uz bok Adrisu i Uljaniku

Priča je logična prije svega stoga što ne postoji nijedna ozbiljna domaća kompanija koja u ovom trenutku ne razmatra mogućnost da se za relativno malo novca dočepa nekog vrijednog dijela Agrokora. U to se svakako uklapaju i Adris i Atlantic. Ono što im je zajedničko jest da im je u Agrokoru ostalo ‘zarobljeno’ dosta novca i da im je zajednički interes da im bude vraćen. I otprilike im na tom mjestu zajednički interes prestaje.

>>>Atlantic Grupa negira navode o osnivanju konzorcija s Adrisom za kupnju Agrokorovih tvrtki

Sasvim sigurno Emil Tedsechi ne bi propustio priliku, ako bi mu se ukazala, da preuzme Agrokorovu proizvodnju sladoleda ili voda. No njega ponajprije zanima kava, koja na godišnjoj razini Atlanticu donosi oko milijardu kuna, što je petina njegovih prihoda. Stoga u njegovu fokusu nisu Agrokorove kompanije, već Franck koji je iznenada, kao kolateralna žrtva Agrokorova financijskoga kraha, postao mnogo dohvatljivijom metom za preuzimanje nego što je to bio prije. Franck (još) nije na prodaju, ali Atlantic bi jako loše odigrao ako bi iscrpio svoju akvizicijsku moć prije nego što se ukaže prilika za preuzimanje Francka.

>>>Atlantic Grupa prvi regionalni korisnik ‘vidovitog’ superračunala Watson

U sasvim je drugačijoj situaciji Ante Vlahović. Ne zna se pouzdano koliko je Adrisova novca posudio Ivici Todoriću, ali se barata svotom od oko 150 milijuna eura. Previše za izgubiti, premalo za akrobaciju pretvaranja potraživanja u gotovini u potraživanje ‘u naturi’, osobito kada je riječ o kapitalnim akvizicijama tipa Ledo ili Jamnica.

>>>Jamnica i Ledo založili pravo na žigovima u korist Madison Pacific Trust Limited

Kada to dođe na red, za Jamnicu i Ledo ipak će početna cijena biti viša od toga. Našlo bi se u Adrisu još dovoljno novca za investiranje u preuzimanje Agrokorovih kompanija, ali nije sigurno da bi to podržali i drugi Adrisovi dioničari, bez čijega se pristanka ne može donijeti odluka o novim ulaganjima u djelatnosti kojima se Adris ne bavi. Stoga Vlahoviću trebaju partneri koji su u istoj poziciji kao i on – da imaju visoka potraživanja od Agrokora, ali i veliku akvizicijsku moć. A po tome je on ipak jedinstven.

24. travanj 2024 11:42