27. travanj 2018.

Operativni prihodi Croatia Airlinesa u prvom kvartalu iznosili 257 milijuna kuna

Croatia Airlines u proteklom tromjesečju izgubio je 84,5 milijuna kuna neto. U istom lanjskom razdoblju ostvarena je neto dobit od 9,05 milijuna kuna, ali na nju je presudno utjecala djelomična prodaja slotova na londonskoj zračnoj luci Heathrow. Izuzme li se ta izvanredna jednokratna stavka od 106,6 milijuna kuna, gubitak u prvom ovogodišnjem kvartalu, koji je tradicionalno slabije razdoblje za domaćega avioprijevoznika, manji je za 13 posto nego prije godinu dana, navodi se u izvješću, objavljenom u petak.

>>>Tonči Peović izabran za predsjednika Udruženja zračnog prometa

Operativni prihodi porasli su za dva posto u odnosu na kraj prvog kvartala 2017. godine i iznosili su nešto više od 257 milijuna kuna. Prihodi od putničkog prometa pri tome su veći 13 posto i iznosili su 221,4 milijuna kuna, uz porast broja prevezenih putnika od 8 posto. Prihodi od prijevoza tereta manji su u odnosu na isto razdoblje 2017. godine za 5 posto unatoč porastu prijevoza tereta u tonama i iznosili su 2,56 milijuna kuna. Ostali prihodi, nakon izuzeća prihoda od prodaje slotova, od 33,05 milijuna kuna, manji su 36 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. najvećim dijelom zbog znatno manjih ostvarenih povrata plaćenih ‘maintenence‘ rezervi za radove održavanja na vlastitoj floti te prihoda od usluga tehnike vezanih uz radove na zrakoplovima drugih kompanija, kaže se u izvješću.

>>>Ryanair odlučio priznati sindikat pilota kako bi spriječio štrajk

U prvom kvartalu 2018. godine Croatia Airlines ostvario je 5.089 letova, dok je ukupan broj prevezenih putnika dosegnuo oko 354 tisuće, osam posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Broj putnika u domaćem redovitom prometu veći je za 12 posto, a u međunarodnom redovitom prometu za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od ukupno 354.390 prevezenih putnika na domaći redoviti promet odnosi se 92.018 putnika, dok je 259.486 putnika prevezeno u međunarodnom redovitom prometu. U charter prometu je prevezeno 2.886 putnika.

>>>Sindikat tvrdi da je Croatia Airlines pred raspadom, otkazuje letove, a osoblje odlazi

U izvješću se posebno ističe kako je po prvi put u svojoj povijesti Croatia Airlines u promatranom razdoblju zimske sezone ostvario putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,6 posto te težinski faktor popunjenosti (WLF) od 67,6 posto, što je za 5,8 postotnih bodova više. Na kraju ožujka u Croatia Airlinesu broj zaposlenika u radnom odnosu, koji uključuje i lokalno zaposlene u predstavništvima, iznosio je 932, što je na razini broja zaposlenih od prije godinu dana.

U prva tri ovogodišnja mjeseca Croatia Airlines je raspolagao s flotom od 12 zrakoplova: šest zrakoplova Airbus, od kojih je jedan Airbus A320 u operativnom najmu, te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu. Zbog širenja mreže odredišta i održavanja planiranog reda letenja, Croatia Airlines će za nadolazeću turističku sezonu, kao i lani, unajmiti još dva zrakoplova sa 100 sjedala, kaže se u izvještaju.