Aktualno
StoryEditor

OPG-ovi Karlovačke županije pozvani da se uključe u opskrbu škola zdravom hranom

21. Lipanj 2017.

- Zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar održala je u utorak sastanak s 30-ak predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava radi njihova uključenja u provedbu nacionalne "Školske sheme" za koju je Ministarstvo poljoprivrede, kazala je dožupanica, osiguralo 22 milijuna kuna za školsku godinu 2017/2018. Školska shema, koja će se jednako na teritoriju cijele Hrvatske provoditi od 1. kolovoza 2017. godine do 31. srpnja 2018. godine ima za cilj podići razinu svijesti o važnosti voća, povrća, te mlijeka i mliječnih proizvoda za pravilnu prehranu, te uz oblikovanje prehrambenih navika djece ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

>>>Tolušić krati lanac opskrbe hranom za bolnice, vrtiće, škole…

Agencija za plaćanja u poljoprivredi javnim je pozivom pozvala vlasnike OPG-a da iskažu svoj interes kao dobavljači škola svojim proizvodima u okviru Školske sheme. Svježe pasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola barem jednom tjedno neovisno o obroku u okviru školske prehrane, a voće i mrkva ponudit će se učenicima osnovnih i srednjih škola. Zaživi li Školska shema, Hajsan Dolinar kazala je da bi do školske godine 2023. ponuda mlijeka i voća trebala ići više puta u tjednu.

Financijska pomoć Županije

Intencija je da se OPG-i diljem Karlovačke županije jave prvenstveno školama na svojem području sa svojim ponudama, što je predviđeno do kraja lipnja, kako bi ravnatelji škola mogli na osnovi barem triju ponuda odabrati onu najpovoljniju i s njima onda sklopiti ugovor o opskrbi. Cijene nisu unaprijed određene, napomenula je dožupanica, već je na OPG-ima da ih odrede, ali da pri tome vode računa i o konkurenciji i tržišnim uvjetima.

S obzirom na očekivano tromjesečno razdoblje čekanja naplate na početku školske godine, dožupanica Hajsan Dolinar kazala je da bi Županija u tom prijelaznom razdoblju uskočila svojom financijskom potporom radi kraćeg roka plaćanja OPG-ima dok se ne uspostavi kontinuitet s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi.

Okupljeni vlasnici OPG-a istaknuli su probleme oko investicija u opremu za pripremanje zadane kategorije svježeg pasteriziranog mlijeka, a voćari pak nedostatak kapaciteta hladnjača za pohranu svježeg voća. U tom smislu Hajsan Dolinar predložila je mljekarima udruživanje u proizvođačke organizacije, čime bi, u slučaju ukupne proizvodnje od barem tri milijuna litara godišnje, imali pravo iz EU fondova dobiti potporu od 100 tisuća eura za unaprijeđenje takve proizvodnje.

19. travanj 2024 02:36