Aktualno
StoryEditor

OPG Vrhovski - Poticaji za zagorske purane

05. Svibanj 2018.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar potpisao je 34 nova ugovora s uzgajivačima zagorskog purana kojima je dodijeljeno 662.000 kuna za 6935 novoizvaljanih purića. Dodjela ugovora organizirana je na OPG-u Vrhovski kod Đurmanca u vlasništvu Borisa Vrhovskog, koji je ujedno otvorio certificiranu klaonicu purana.

Riječ je o najvećem uzgajivaču zagorskog purana, koji ih ima oko tisuću, a za projekt klaonice purana Vrhovski je dobio nepovratnih 40.000 kuna, čime je zaokružio proizvodnju te će meso moći prodavati i na vlastitom pragu. Kapacitet klaonice je 1600 purana na godinu, s tim da je riječ o vrsti klaonice u kojoj Vrhovski može klati isključivo svoje purane, ali ne i susjedove.

>>> Zagorski puran dobio oznaku zemljopisnog podrijetla

– Investicija je vrijedna 20.000 eura, a do sada smo klali preko PZ-a Puran zagorskih brega. Očekujem da ćemo, osim prodaje na kućnom pragu, nastaviti prodavati purane i u ostalom dijelu Hrvatske, ali u svakom slučaju mislim da smo napravili dobar posao – ističe Vrhovski.

Osim za klaonicu, Krapinsko-zagorska županija dodijelila je i nepovratni novac za uzgoj, a Vrhovski je dobio 50 tisuća kuna, što je i maksimalan iznos jer županija za svakog purana dodjeljuje 100 kuna, odnosno pomaže proizvodnju do 500 purana.

Inače, registrirano je sedam tisuća zagorskih purana, no vjeruje se da ih se još oko tisuću uzgaja po kućanstvima. Župan Željko Kolar rekao je da iduće godine očekuje barem 60 potpora, napomenuvši da puran iz Hrvatskog zagorja ima oznaku zemljopisnog podrijetla i to treba iskoristiti za izvoz.

14. travanj 2024 19:30