Aktualno
StoryEditor

Oporavak cijena nafte nakon upozorenja IEA-e o pritisku na opskrbu

12. Srpanj 2018.

Cijene nafte ponovo su u četvrtak porasle prema razini od 75 dolara na međunarodnim tržištima, oporavivši se od snažog pada nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila da je opskrba pod velikim pritiskom.

>>>Suhail al-Mazrouei: OPEC nije odgovoran za rast cijena nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,40 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 5,46 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 70,88 dolara. Pri jučerašnjem zatvaranju bilježio je minus od 3,73 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmala zabrinutost za globalnu potražnju u kontekstu američko-kineskih trgovinskih napetosti koje potiču zabrinutost za globalni gospodarski rast i strah od smanjene potrošnje energije, osobito na tržištima u razvoju.

Konkretan povod za rasprodaje bila je objava Libije o otvaranju naftnih luka. Taj će potez omogućiti povratak do 850.000 barela dnevno visokokvalitetne sirove nafte na međunarodna tržišta, objasnili su analitičari.

Danas su cijene ponovo porasle nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila da je globalna opskrba pod velikim pritiskom zbog učestalih poremećaja u proizvodnji.

>>>Lenardić: EU u energiju treba uložiti 2.000 milijardi eura u idućih 25 godina – gdje je tu Hrvatska?

"Cijene su se jučer strmoglavile zbog posustale potpore (ali)... pad je vjerojatno bio pretjeran. Sada valja očekivati snažne pokušaje oporavka", tumači stanje na tržištu Robin Bieber iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

IEA je upozorila da bi poremećaji u proizvodnji mogli postati veliki problem "budući da povećanje proizvodnje u bliskoistočnim zemljama u Perzijskom zaljevu i u Rusiji, iako dobrodošlo, ide nauštrb svjetskih rezervnih kapaciteta, koji bi mogli biti iskorišteni do maksimuma".

Cijene je danas podržalo i službeno izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo njihov pad u prošlom tjednu za gotovo 13 milijuna barela, najviše u skoro dvije godine, na najnižoj razini od veljače 2015. godine.

>>>OPEC povećava proizvodnju nafte za milijun barela dnevno

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je jutros da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 74,40 dolara, što znači da je pala 1,90 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

 

24. travanj 2024 03:36