Aktualno
StoryEditor

Oporavak njemačkih industrijskih narudžbi u lipnju, ali još nije dosegnuta točka zaokreta

06. Kolovoz 2019.

Njemačke industrijske narudžbe snažno su porasle u lipnju zahvaljujući oporavku potražnje iz zemalja izvan eurozone i pojačanom priljevu narudžbi velikih vrijednosti, pokazalo je u utorak izvješće ministarstva gospodarstva i energetike.

U lipnju su narudžbe u njemačkoj industriji porasle 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije u gotovo dvije godine, izvijestilo je ministarstvo.

U prethodnom je mjesecu potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima potonula 2,0 posto.

Inozemne su narudžbe u lipnju porasle 6,0 posto, potaknute 8,6-postotnim priljevom narudžbi iz zemalja izvan eurozone. Narudžbe iz eurozone smanjene su 0,6 posto.

Domaća potražnja smanjena je jedan posto.

U ministarstvu izdvajaju i skok narudžbi velike vrijednosti, uključujući brodove, opremu za tvornice i elektrane, za 5,0 posto.

U cijelom drugom tromjesečju ukupne su narudžbe u njemačkoj industriji smanjene jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su potonule 4,2 posto.

Kao i u posljednjem mjesecu drugog tromjesečja, najviše su porasle narudžbe iz zemalja izvan eurozone, za 4,5 posto. Domaća i potražnja iz eurozone smanjena je 4,1 odnosno 3,4 posto.

‘Trend slabljenja priljeva narudžbi u industriji vidno je ublažen u drugom tromjesečju, ali pokazatelji poslovne klime još ne signaliziraju da je dosegnuta točka zaokreta‘, upozoravaju u ministarstvu.

Industrija čini otprilike petinu najvećeg europskog gospodarstva a našla se u teškoćama u drugoj polovini prošle godine zbog trgovinskih sporova, posustajanja globalnog gospodarstva i neizvjesnosti oko brexita.

Većina analitičara procjenjuje da su aktivnosti u njemačkom gospodarstvu pale u drugom tromjesečju, napominje Reuters.

23. travanj 2024 11:50