Aktualno
StoryEditor

Oporba nezadovoljna novitetima oko minimalca i kvota za zapošljavanje stranaca

07. Prosinac 2017.

Oporbeni SDP i HSS kritički gledaju na Vladine odluke o povećanju minimalne plaće i novim, većim kvotama za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, dok iz vladajućeg HDZ-a odgovaraju SDP-u kako ne može prijeći preko činjenice da HDZ ispunjava predizborna obećanja, odnosno program.

Vlada je u četvrtak uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto ili 131 kunu neto, pa će ona od iduće godine iznositi 43 posto prosječne plaće. Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima, predlaže da se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanji za 50 posto pa će tako njihova davanja na minimalnu plaću biti manja za 103,85 kune mjesečno.

>>>Plenković: Idemo ‘in favorem’ radnika i poslodavaca, minimalac porasao čak 131 kunu

SDP: Radnici zaslužuju više

Vlada svojim mjerama opasno degradira prava radnika, uredba o minimalnoj plaći narušava dostojanstvo radnika na minimalcu i ne nudi im perspektivu ostanka i rada u Hrvatskoj, ocijenio je SDP-ov Mirando Mrsić nakon jedne od nekoliko stanki.

Radnici zaslužuju više, povećanje minimalne plaće od 131 kune je degradirajuće, pogotovo u okolnostima oporavka gospodarstva, rekao je Mrsić držeći da ni kompenzacijske mjere nisu nešto s čim se Vlada treba dičiti.

Bivši ministar rada predviđa eksploziju minimalnih plaća, a Vladu proziva da promovira rad na crno.

HSS: Tresla se brda, rodio se miš

Tresla se brda, rodio se miš, tim je riječima HSS-ov Željko Lenart komentirao rast minimalne plaće za 131 kunu. Taj iznos neće promijeniti bog zna što onima koji dobivaju minimalnu plaću, kaže Lenar i apelira na vlast da vodi više računa o malom radniku, onom koji stvara i uplaćuje u porezni sustav.

>>>Iduće godine 22,000 više dozvola za strane radnike; ‘posla ima, tko želi raditi, a tko ne?’

Ne spori da poslodavcima treba smanjiti davanja, no primjećuje kako se oni uglavnom voze u skupim vozilima, dok sirotinja nema ni za kruh.

Vlada je utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, prema čemu je oporba, također, kritična.

Zar će uvozna radna snaga moći zamjeniti hrvatsku, pita se Lenart i odgovara "neće", jer je domaći radnik kvalitetan.

Umjesto da kvote budu vatrogasni mehanizam, svjesno pripremate teren poslodavcima da povećaju kvote za radnu snagu, dodaje Mrsić.

HDZ: SDP je vlastitim zaposlenicima smanjio plaće

Dojam je da pokušavate umanjiti dosege rada Vlade, uzvraća Mrsiću HDZ-ov Branko Bačić i podsjeća ga da je SDP istodobno, dok je predlagao zakon o minimalnoj plaći, zaposlenicima u stranci smanjio plaće. Prozirno djeluje vaša briga za (sve) zaposlenike, kad ne brinete o vlastitim, poručio je bivšem ministru.

Naveo je i kako je od 2013. do konca Mrsićeva mandata minimalna plaća nominalno podignuta za 135 kuna, a u godinu dana aktualne vlade za 320 kuna.

SDP-ov je problem što ne može prijeći preko činjenice da HDZ i Vlada izvršavaju predizborna obećanja i program u kojem piše da će se minimalna plaća povećavati prema mogućnostima, rekao je Bačić poručivši kako je HDZ-ov cilj da ta plaća sa sadašnji 43 dođe na 50 posto prosječne bruto plaće.

18. travanj 2024 16:04