Aktualno
StoryEditor

Oporba traži ostavku ministra Kujundžića, Zero Waste ministra Ćorića

28. Rujan 2018.

Ujedinjena saborska oporba, zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, skupila je potrebnih 31 potpis i u saborsku proceduru uputila zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića. U zajedničkom istupu podsjetili su na "52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva", prenosi Hina.

>>>Kujundžić: Pripremamo izmjene sustava hitne pomoći

Između ostalog, Kujundžiću prigovaraju što nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, uspostaviti učinkovite preventivne preglede, organizirati prioritetne liste, nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, nije osnovao središnji registar medicinske opreme, nije napravio da transportni T2 timovi postanu reanimacijski, propustio je unaprijediti rad Domova zdravlja, reorganizirati rad HZZO-a, nije akreditirao i kategorizirao zdravstvene ustanove, a čak je, kako je ocijenila, pokušao utjecati i na pravosuđe u slučajevima kada su neki sudovi donijeli presude u korist liječnika i medicinskih sestara.

SDP-ov Željko Jovanović Kujundžića je nazvao "gospodinom Obećanovićem", a Branimir Bunjac iz Živog zida upozorio je na rast dugova.

- Neka on baki u Gunji objasni zašto na terenu nema liječnika obiteljske medicine ili zašto ga treba čekati do idućeg četvrtka. Nemaju svi u Hrvatskoj jednako dostupnu medicinsku uslugu, ministar ništa ne poduzima, pacijenti putuju 50 do 60 kilometara i rade pritisak na objedinjeni hitni prijem", kritizirao je ministra HSS-ov Davor Vlaović.

Na ostavku drugog ministra, Tomislava Ćorića, ministra zaštite okoliša i energetike traži pak koalicija Zero Waste Hrvatska, navodeći kako se pokazao nesposobnim za rješavanje problema gospodarenja otpadom.

Umjesto da odustane od gradnje novih centara za gospodarenje otpadom (CGO) i poboljša sustav odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja, Ministarstvo potiče ulaganja više milijardi kuna u preostalih devet CGO-a, iako je njihova nefunkcionalnost i štetnost jasno vidljiva već na primjeru prva centra.

Marišćina i Kaštijun imaju probleme s prekapacitiranošću, smradom, zagađenjem, skupoćom za jedinice lokalne samouprave i nemogućnošću plasmana nekvalitetnih produkata (RDF, SRF). Centre vode tvrtke kojima upravljaju županije, a bogate se pojedinci, kao u slučaju Piškornice u kojoj je direktor, ujedno i direktor Grupacije svih centara za gospodarenje otpadom, sam sebi isplaćivao milijunske bonuse za nerad i zagađenje okoliša, kaže se u priopćenju.

>>>Ćorić objavio da nema poskupljenja plina u ovoj sezoni

Ministarstvo već više od godinu dana najavljuje nikad raspisane natječaje za sufinanciranje hitno potrebnih sortirnica, kompostana i centara za ponovnu uporabu otpada, a istovremeno donosi brojne štetne odluke.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 16:58