Aktualno
StoryEditor

Oporba zaziva istražno povjerenstvo za Agrokor, vladajući u rovovima

27. Rujan 2017.

Saborska oporba u srijedu je pozivala na osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, no iz redova vladajućih moglo se čuti kako su rezultati dosadašnjih povjerenstava bili upitni, isticali su njihovu nekompetenciju te poručivali kako treba DORH-u pustiti da odradi posao.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić  pozivao je vladajuće na osnivanje istražnog povjerenstva poručujući da nitko, kome je u prvom redu interes Hrvatske, ne može biti protiv toga.

>>>Sabor: SDP i GLAS protiv uvođenja novih poreza

- Ova priča je dublja i mračnija nego se u početku činilo. Nitko kome je u prvom redu interes Hrvatske ne može biti protiv Povjerenstva za Agrokor. Zašto već pet mjeseci skrivate istinu o Agrokoru i niste objavili ni jedan relevantan podatak iz te kompanije, zašto se lex Agrokor pisao prije sastanka Ivice Todorića u Vladi, tko je ga je pisao i da li je povezan s nekim u vladi ili povezan s premijerom, nabrajao je Bernardić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Pozvao je da se Povjerenstvo već u petak uvrsti na dnevni red pa će, kaže, "na njega moći kao svjedoci doći i Plenković i Todorić i objasniti što se događa".

U konačnici će sve snositi proračun

Na osnivanje Povjerenstva pozivala je i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a). "Mi od proljeća gledamo što se događa s Agrokorom. Kad ste premijer trebate preuzeti odgovornosti i za ugodne i neugodne stvari. Građani nisu zaslužili da ih se zabavlja s blogovima, da se na njima međusobno nabacuju s blatom jer će u konačnici sve snositi proračun... molim i lijevu i desnu stranu sabornice, intres svih nas je da se imenuje istražno povjerenstvo ne da se istraži ono prije 15 i 20 godina već ono što se odnosi na 2017. da vidimo što je bilo", rekla je Mrak Taritaš.

Istinu o Agrokoru i istražno povjerenstvo zazivao je i Mostovac Nikola Grmoja no poručuje kako se treba propitati i ono što je bilo prije 2017.  "Želimo punu istinu o Agrokoru. To klupko koje se počelo odmotavati, a potaknuo ju je svojom kaznenom prijavom bivši predsjednik Sabora Božo Petrov. Ne slažem se da se trebamo baviti samo sa 2017. trebamo se baviti i s onim što je bilo prije", poručio je Grmoja.

Iako, kazao je, saborski zastupnici nisu ni istražitelji ni tužitelji, mora se utvrditi koje institucije i političari su omogućili ovakvu aferu.

>>>Podmićivanje novinara: Franjo Lucić izgubio saborski imunitet

HDS-ov Goran Dodig, tvrdi kako on "nema problema da se osnuje povjerenstvo" ali ističe kako je, nakon sudjelovanja u jednom povjerenstvu došao do zaključka da su nekompetntni za takav posao. Zamjerio je i što SDP uvjetuje izbor ustavnih sudaca osnivanjem Povjerenstva.

- To je iznimno važna institucija koja ima široke razmjere i to su dvije odvojene stvari. Kad hoćete populizam - dođete do ovoga, ustvrdio je. Mišljenja je i kako bi prije osnivanja povjerenstva trebalo donijeti zakon o istražnim povjerenstvima kako bi kompetentni ljudi nešto u njemu napravili.

I HNS-ov Milorad Batinić, kaže, nema problem sa osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor ali dodaje kako je legalist te drži da  treba poštivati pozitivne propise RH. "Pustimo DORH-u da odradi dio posla. Što može saborsko istražno povjerenstvo? Mi smo političko tijelo i nemojmo si uzimat neke ovlasti koje nas ne idu", poručio je.

Pitanje povjerenstva, kazao je, aktualiziraju neke političke opcije u nedostatku sadržaja da društvo učine boljim. Zapitao se i koji je bio rezultat dosadašnjih iskustava saborskih istražnih povjerenstava.

Bačić: Bernardić i Todorić imaju iste stavove

Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je kako čelnik SDP-a Davor Bernardić i Ivica Todorić imaju gotovo jednake stavove. "Nevjerojatna je usklađenost stavova i gospodina Bernardića i gospodina Todorića", rekao je.

Nevjerojatno mu je, kaže, da Bernardić s govornice poziva Vladu i izvanrednu upravu da objave podatke o Agrokoru. "Nevjerojatno je da ne zna da izvanredna uprava jednom mjesečno objavljuje stanje financijskih izvještaja o radu Agrokora", rekao je Bačić.

>>>SDP spreman potrošiti milijun kuna za ‘popravak’ Bernardićeva imidža – neslužbeno

- Mi nemamo u HDZ-u apsolutno problema s osnivanjem istražnog povjerenstva. Znamo kakvi su bili rezultati dosadašnjih istražnih povjerenstava... Ne želimo da se istražno povjerenstvo miješa u rad pravosudnih tijela koji u ovom trenutku provode istražne radnje u sustavu koncerna. Ne želimo da se zakonodavna vlast kroz rad istražnog povjerenstva grubo miješa u rad istražnih tijela RH, u prvom redu glavnog državnog odvjetnika. Bilo bi pametno i mudro od Sabora da omogući da se provedu istražne radnje i na kraju glavni državni odvjetnik ocijeni postoje li razlozi za otvaranje istrage nad čelnim osobama koncerna Agrokor, poručio je.

Naglasio je i kako je  neprihvatljivo je da se osnivanje istražnog povjerenstva uvjetuje izborom ustavnih sudaca.

18. travanj 2024 07:52