Aktualno
StoryEditor

Oprez na Wall Streetu, pad cijena dionica na europskim burzama

27. Svibanj 2018.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog oštrog pada cijena nafte, najave Washingtona o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila i otkazivanju summita između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 24.753 boda, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 2.721 bod, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 7.433 boda.

>>>Wall Street pod pritiskom oštrog pada cijena nafte

Dobici tih indeksa zahvaljuju se rastu cijena dionica na samom početku prošloga tjedna jer se činilo da su trgovinske napetosti popustile, nakon što su Washington i Peking izvijestili o napretku u pregovorima.

Poručili su da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina, a ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je da je trgovinski rat između SAD-a i Kine ‘na čekanju‘, nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

No, kasnije je euforija po tom pitanju splasnula jer će, kažu analitičari, proći još dosta vremena dok se ne usuglase detalji dogovora o tome kako smanjiti golemi deficit SAD-a u trgovinskoj razmjeni s Kinom.

Ulagače je na oprez naveo i nalog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se pokrene istraga nanosi li uvoz automobila i dijelova štete američkoj automobilskoj industriji.

>>>Wall Street – S&P 500 porastao, Dow Jones pao

To je sličan potez kakav je prethodio uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija u SAD u ožujku, pa su ponovno porasle tenzije između SAD-a i drugih zemalja, posebice Kine.

Negativno je na tržište utjecala i Trumpova najava o mogućem otkazivanju susreta sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jongom Unom.

Na samom kraju tjedna Wall Street se našao pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena nafte, što je uzdrmalo dionice u energetskom sektoru.

Pritisak na cijene nafte uslijedio je nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da su spremne ublažiti ograničenja u proizvodnji koja su više od godinu dana podržavala rast cijena ‘crnog zlata‘.

„Bio je ovo težak tjedan za tržišta nafte, a to je pritisnulo energetske dionice”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

S druge strane, podršku tržištima pružila je objava zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke koji je pokazao da Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.730 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 12.938 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.542 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,1 posto, na 22.450 bodova.

25. travanj 2024 08:38