Aktualno
StoryEditor

Orepić pozdravio povećanje standarda policajaca jer su trenutno ‘na dnu društvene ljestvice‘

19. Rujan 2017.

Bivši ministar unutarnjih poslova, zastupnik Mosta Vlaho Orepić pozdravio je u utorak svako povećanje standarda hrvatskog policajca nakon što je aktualni ministar najavio povišice za policajce, ali je i upozorio da svaka reorganizacija mora biti funkcionalna.

- Najave o povećanju ne mogu komentirati, jer nema još nikakve konačne odluke, no ono što je bitno naglasiti je da pozdravljam svako povećanje standarda hrvatskog policajca koji je u ovom trenutku uistinu na dnu društvene ljestvice, što je nedopustivo, izjavio je Orepić u Saboru.

- Međutim, moram naglasiti da je početak rješavanja svih problema, koji su uistinu nagomilani u Ministarstvu unutarnjih poslova, funkcionalna reorganizacija, dodao je i podsjetio da je struka tu funkcionalnu reorganizaciju osmislila dok je on obnašao dužnost ministra kao i da su je prihvatili svi sindikati te da je oko toga skoro postignut potpuni politički konsenzus.

>>>Sindikat zahtijeva od Božinovića novu policijsku opremu jer je sadašnja ‘sramota države’

U tom duhu, smatra Orepić, politički je neodgovorno ne prihvatiti takvu reorganizaciju koja podrazumijeva pravedniju raspodjelu posla i pravednije nagrađivanje. Ocijenio je da se rješavanju problema u MUP-u mora pristupati sustavno uz uvažavanje struke kao i da policajac mora biti karijerno zanimanje.

- Svako bježanje u politiku, političko miješanje i kadroviranje je pogrešno i dugoročno neodrživo, naglasio je.

Orepić je komentirao i nabavu opreme za policajce naglasivši da to također mora biti transparentno kao i da je to bilo obuhvaćeno tadašnjom reorganizacijom.

- Moraju se sistematizirati radna mjesta, odrediti koje radno mjesto što radi i u skladu s tim opremiti ljudi. To u ovom trenutku nije slučaj, zaključio je.

17. travanj 2024 01:33