Aktualno
StoryEditor

‘Orkestrirani pritisak‘ za potpuno oslobađanje znanstvenih radova u EU

10. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Do 2020. godine sva znanstvena literatura članica EU trebala bi postati potpuno dostupna zainteresiranoj javnosti, zaključak je dvodnevnog sastanaka europskih čelnika, predvođenih predstavnicima Nizozemske, aktualne predsjedateljice Unijom, održanog početkom mjeseca u Amsterdamu.

Postupak otvaranja znanstvenih radova, literature i istraživanja široj javnosti na području EU postepeno se provodi punih 10 godina, a zbog kompleksnosti pitanja mnogi sumnjaju da je rok za potpuno oslobađanje znanja dosežan. Međutim, europski povjerenik za znanost, istraživanje i inovacije, Carlos Moedas, ambiciozno pristupa rješenju pitanja, pa najavljuje kako će upravo ono biti jedno od ključnih na sastanku europskih ministara znanosti u Bruixsellesu, zakazanom za svibanj ove godine, prenosi Forbeautifullife.

Orkestrirani pritisak

- To je orkestrirani pritisak na najvišoj europskoj razini kakav još nismo vidjeli - komentirao je aktualni poriv prema oslobađanju znanstvenih radova ravnatelj Digitalne knjižnice Max Planck u Münchenu, Ralf Schimmer. Naime, postavlja se pitanje spremnosti svih 28 članica da primjeni modele Gold OA (Zlatni otvoreni pristup) ili Green OA (Zeleni otvoreni pristup), baziran na dobroj volji autora da ili plate izdavaču da učini znanstveni rad javno dostupnim ili kopiju rada sami objave na open source platformama.

>>>Već dvanaest županija uključeno u projekt otvorenog proračuna

Za sada, manje od četvrtine znanstvenih radova odmah je dostupno javnosti, dočim se za ostatak mora platiti, za pojedine znanstvene radove, novac ostaje trajni uvjet uvida.

Stevan Harnad, profesor na Sveučilištu Québec u Montrealu, Kanada, koji je zagovornik otvorenog pristupa znanstvenoj literaturi postojeće europske modele ocjenjuje "lažnim zlatom".

- Nisam uvjeren da izdavači vide svoju korist u primjeni Gold OA. Mislim da je bolji pristup da se od autora zatraže besplatni primjerci za arhivu - kaže.

Dakako, autori imaju pravo postaviti ebmargo na objavu, nakon čijeg isteka bi trebali dostaviti rad na uvid. U kojem obliku i o čiji trošak, još uvijek je predmet rasprave. Zagovornici otvorenog pristupa znanstvenoj literaturu nadaju se jednoglasnom pristanku ministara na primjenu postojeća dva modela objave radova, na sastanku zakazanom u proljeće.

20. travanj 2024 14:49