Aktualno
StoryEditor

Osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati sna - Ideal uništen fleksibilizacijom radnog vremena

06. Prosinac 2018.

Na drugom panelu imena 8-8-8 na 8. međunarodnoj konferenciji Žene u biznisu govorilo se o osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati sna – velikoj pobjedi radnika i sindikata protiv eksploatirajućeg kapitalizma. Moderatorica Daniela Trbović počela je s pitanjem o fleksibilizaciji radnog vremena i radu od kuće te o tome što su nam donijele nove tehnologije i neograničena dostupnost.

Ana Orehovec, direktorica Studio Moderna rekla je da u njezinoj tvrtki ima 450 zaposlenika i da nemaju fiksno radno vrijeme.

Fleksibilno radno vrijeme

- Radno vrijeme nam je klizno, imamo dane kada znamo ostati kod kuće. Tehnologija nam je donijela to da si stalno dostupan, da možemo ostati raditi kod kuće. Kod kuće u miru možeš obaviti više stvari, nema kradljivaca vremena koji dolaze u ured – rekla je Orehovec i dodala da je sve stvar organizacije te da balansa između posla, privatnog života i spavanja mora biti.

Anne Räsänen, potpredsjednica je poslovne jedinice za javni sektor tvrtke Tieto. Njezina uloga je poticanje inovacije i produktivnosti digitalizacijom usmjerenom na kupce javnog sektora u toj tvrtki.

- U tvrtki također imamo fleksibilno radno vrijeme. Budim se u 6 sati, a počinjem raditi od 8:30 sati. Kako biste ukomponirali poslovni život i kućanske poslove, morate uz sebe imati ravnopravnog muškarca, rekla je Räsänen.

S druge strane Virna Višković Agušaj, predsjednica uprave Holcim rekla je da nemaju puno prostora za fleksibilnost.

- Morate biti na radnom mjestu i proizvoditi, fleksibilnost nije unutar 24 sata, nju moramo organizirati za članove tima na najbolji način i uskakati jedni drugima. To funkcionira u praksi, sve je moguće – rekla je Višković Agušaj.

Referirala se i na to da je radila u obiteljskoj tvrtki, ali da se puno više dala u velikoj korporaciji i da je tamo bilo više reda.

Olakotna okolnost?

Predsjednica uprave Petrokova Simona Zavratnik koja je radila u različitim branšama u svojoj karijeri, složila se s Višković Agušaj da je razlika raditi za ogromnu korporaciju i malu obiteljsku tvrtku jer su druga očekivanja i vrijednosti. Odgovorila je i na pitanje je li joj to što je žena olakotna okolnost.

- Primjećujem u Hrvatskoj da postoji generacija muškaraca koji jednostavno ne pričaju sa mnom. Primjerice, ako odem na sastanak s komercijalistom, vidim da me ne gledaju, postavim pitanje, a oni odgovore mom komercijalistu. I to se događa u Hrvatskoj češće nego drugdje, rekla je Zavratnik.

Nikola Milojević, direktor Poliklinike Milojević rekao je da oni imaju određeno radno vrijeme i dodao da je okružen ženama cijeli život i da radi s njima.

- Žene su pedatnije i egzaktnije u svom poslu, znaju kada se ide spavati i kada se budi. Na estetske operacije dolazi veliki postotak žena iz poslovnog svijeta, a otkako se pojavio i Instagram, dolaze i muškarci. U Londonu dolaze čak i vozačice podzemne željeznice, a spremačice si ubrizgavaju krvnu plazmu – rekao je Milojević i našalio se da mogu imati i fleksibilno radno vrijeme ukoliko se neka žena prije konferencije ‘Žene u biznisu‘ odluči doći na zahvat.

25. travanj 2024 15:49